Izraelský premiér Ehmud Olmert si prohlíží bezpečnostní plot, který roste kolem Jeruzaléma

Izraelský premiér Ehmud Olmert si prohlíží bezpečnostní plot, který roste kolem Jeruzaléma | foto: Reuters

Izraelský premiér pohrozil vojenskou operací v Gaze. Nebudu váhat, řekl

  • 100
Izraelský premiér Ehud Olmert dnes varoval Palestince v pásmu Gazy, aby zastavili raketové odstřelovaní na území židovského státu. Pokud nepřestanou podporovat teroristické snahy hnutí Hamas, je připraven nařídit vojenskou operaci, napsala agentura Reuters.

"Hamas musí skončit," pronesl dnes izraelský předseda vlády v arabské televizi Al-Arabija, kterou Palestinci v pásmu Gaza sledují. Olmert řekl, že nepřišel vyhlásit válku, ale je od ní jen prý malý krok. "Použijeme sílu k obnovení pořádku, udeříme na Džihád," řekl. "Jak? Nyní nepůjdu do detailů," dodal Olmert.

Napětí mezi Izraelem a Palestinou se zhoršilo v úterý večer, několik dní poté, co skončilo půlroční příměří. Hamas začal ostřelovat jižní Izrael, jeho vojáci proto v reakci na agresi teroristů zabili tři z nich. Hraniční přechody ale zůstaly otevřené a do pásma mohly konvoje s obchodním zbožím.

Izraelská armáda

Palestinské rakety na židovský stát znovu létají už od listopadu, ale z Olmertových úst od té doby tak silná slova o válce nezazněla. Podporu pro invazi už po světě začala shánět ministryně zahraničí Cipi Livniová. - čtěte Izrael odpoví na rakety Hamasu, chystá vojenský útok v pásmu Gazy

Stálá zástupkyně Izraele při OSN Gabriela Šalevová v telefonickém rozhovoru s americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou sdělila, že Izrael nemůže tolerovat trvající útoky na izraelské občany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video