Izraelský prezident Moše Kacav

Izraelský prezident Moše Kacav | foto: Reuters

Izraelskému prezidentovi hrozí vězení za znásilnění

  • 15
Izraelský prezident Moše Kacav možná půjde do vězení. Generální prokurátor totiž rozhodl, že existuje dostatek důkazů, aby mohla být hlava státu obviněna ze znásilnění a dalších deliktů. Kacavovi hrozí až šestnáct let za mřížemi.

Rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Menachema Mazuze potvrdilo v oficiálním prohlášení izraelské ministerstvo spravedlnosti.

Definitivní rozhodnutí padne po slyšení, při němž se prezident bude moci hájit. Kacav od začátku veškerá obvinění popírá. Tvrdí, že se stal obětí politického spiknutí.

Židovský stát na nohou
Kauzu rozpoutaly loni v létě čtyři ženy, které pro Kacava pracovaly v prezidentském či ještě dříve v ministerském úřadu. Hlavu státu obvinily ze sexuálních zločinů. - více zde

Kacav se okamžitě ohradil, policie ho nicméně začala vyslýchat a v říjnu předala kauzu nejvyššímu státnímu zastupitelství s tím, že důkazů proti němu je dostatek. - více zde

Od té doby je Izrael na nohou. Záležitost takového charakteru totiž nemá v dějinách tamního práva obdoby.

Kacav má být podle oficiálního prohlášení generální prokuratury obviněn ze znásilnění, sexuálního obtěžování, maření výkonu spravedlnosti, podvodu a dalších zločinů. Pokud se tak stane, půjde o nejvážnější obvinění, jakému kdy vysoký izraelský politik čelil. A může se stát, že 61letý Kacav nakonec stráví až šestnáct let za mřížemi.

Zločiny nejvyšších
Funkce izraelského prezidenta má spíše formální, reprezentativní charakter. A tak se nepředpokládá, že by Kacavův kriminální případ měl nějaký přímý dopad na každodenní politiku a premiéra Ehuda Olmerta.

Ten má svých starostí dost, jeho jméno figuruje v korupční aféře kolem privatizace jedné velké izraelské banky. Mnoho obyvatel židovského státu tak logicky dochází k přesvědčení, že v nejvyšších politických sférách je zločinnost doslova přebujelá.

Moše Kacav je v úřadu od srpna 2000. Jeho funkční období končí letos v červenci. Do té doby ho chrání prezidentská imunita. Od chvíle, kdy jeho bývalé zaměstnankyně rozpoutaly sexuální skandál, čelí Kacav soustavně výzvám k rezignaci. Zatím odmítá, i když jednou už připustil, že pokud bude vskutku obviněn, vzdá se funkce.

Předčasně odešel z úřadu doposud jen jeden izraelský prezident, shodou okolností Kacavův předchůdce Ezer Weizman. Funkci opustil tři roky před vypršením mandátu kvůli finančnímu skandálu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video