Izraelské tanky zabily část rodiny

  • 408
Izraelské tanky vjely ve středu pozdě večer do pobřežní vesnice Šajch Idžlín, která leží v pásmu Gazy. Palbu granátů na jeden z domů nepřežili čtyři členové palestinské rodiny - padesátiletá žena, její třiadvacetiletý a sedmnáctiletý syn a jejich dvacetiletý bratranec. Izraelská armáda se k incidentu zatím nevyjádřila.

Podle lékařů z nemocnice ve městě Gaza byli zraněni ještě čtyři další lidé, včetně
čtyřletého chlapce.

Ředitel nemocnice izraelské jednotky navíc obvinil, že čtyřicet minut bránily
sanitkám v cestě za zraněnými.

Palestinský svědek popsal útok takto: "Izraelské tanky vjely do naší oblasti, střílely na všechny strany a jeden dům byl zasažen nejméně čtyřmi granáty."

Moře vydalo zbraně
Akce izraelské armády možná souvisí s pátráním po zbraních. Během středy se totiž vojáci židovského státu snažili s jedenácti tanky, terénními vozy, loděmi a vrtulníky v moři u Gazy zničit zbraně pro Palestince. Jeden z kontejnerů plovoucí na vodě vybuchl, když na něj vojáci vystřelili. 

Kvůli pokračujícímu násilí v pásmu Gazy izraelský ministr obrany Benjamin ben Eliezer ve středu také odložil setkání s palestinským ministrem vnitra Abdar Razzákem Jahjá. Měli hovořit o bezpečnostní spolupráci.

Ben Eliezerův úřad oznámil, že ministr dal jasně najevo, že od palestinské strany čeká energický zákrok proti teroristům a proti pašování zbraní do pásma Gazy z moře.

Hlavním důvodem odkladu je minometný útok na mateřskou školku v jedné z židovských osad v pásmu.

Ben Eliezer prý ale nadále podporuje plán postupného stažení izraelských jednotek z palestinských autonomních území. Ten byl dohodnut 18. srpna. Izrael zatím odešel jen z Betléma. Další fází by mělo být stažení z pásma Gazy.

Kvůli napětí Izrael rovněž oznámil, že nepovolil schůzi palestinského parlamentu. Ta se měla za předsednictví Jásira Arafata sejít v září v Ramalláhu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video