Premiér Ariel Šaron obhájil v Likudu předsednické křeslo.

Premiér Ariel Šaron obhájil v Likudu předsednické křeslo. | foto: Reuters

Izraelské letouny zaútočily na Gazu

  • 28
Letadla izraelské armády zaútočila na pozice palestinských radikálů v pásmu Gazy. Vojáci zničili mosty, které používali Palestinci k přepravě. Zásah neminul ani sídlo místní pobočky Fatahu u uprchlického tábora Chán Júnis. Nikdo nebyl zraněn. Vládní strana Likud odvrátila předčasné volby.

Cílem izraelských útoků se staly dva mosty, které používali palestinští extremisté k přepravě k odpalovacím zařízením.

V minulých dnech dopadlo na Izrael několik palestinských raket. Zranily šest lidí. Armáda odvetné akce proti Gaze obnovila o víkendu. Militantní hnutí Hamas ale v pondělí oznámilo, že od ataků izraelských cílů upustí. - více zde

Dvě izraelské střely rovněž dopadly i k uprchlickému táboru Chán Júnis, kde žije kolem 35 tisíc lidí. Představitelé armády oznámili, že jejich cílem bylo sídlo palestinského hnutí Fatah.

Šaron obhájil vedení strany
Ústřední výbor strany zamítl návrh ministra financí Benjamina Netanjahua pro předčasné stranické volby. Potvrdil tak ve funkci Ariela Šarona. Proti návrhu se vyslovilo 51 procent hlasujících.

Primární volby v Likudu se tak budou konat v řádném termínu na jaře 2006. Vedení strany odvrátilo nejen primární volby, ale zřejmě i parlamentní volby. Musely by se konat v případě, kdyby Šaron v listopadu s Netanjahuem boj o předsednické křeslo prohrál.

"Prohráli jsme jen o několik hlasů. Je nás mnoho, kdo jdeme proti větru, proti tlaku a proti tomuto vedení," přiznal Netanjahu. Prohlásil také že se bude o vedení strany na jaře ucházet. Šaronovi stoupenci krátce po oznámení výsledku otevírali šampaňské.

Netanjahu byl jedním z největších kritiků odsunu Izraelců z pásma Gazy, který letos prosadil Šaron. Osady v Gaze muselo opustit kolem devíti tisíc Židů a vojenské posádky. - více zde

Ministr financí to interpretoval jako zradu principů strany a odklon Šarona směrem k levici. Šaron v minulosti prosazoval budování židovských osad na palestinských územích. Netanjahu na této politice trvá a Šaronovi kromě toho vyčítal, že odchodem Izraelců z pásma Gazy se toto území otevřelo teroristům, kteří budou ohrožovat Izrael.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video