Izraelská armáda se stáhla z Rafáhu

  • 80
Izraelská armáda začala nad ránem stahovat své jednotky z uprchlického tábora Rafáh na jihu pásma Gazy. Většina tanků a obrněných transportérů už tábor opustila. Armáda zde kryla demolici podezřelých domů. Na místě zůstává jen malá skupina izraelských vojáků.

Palestinské zdroje agentury AP z Rafáhu hlásí, že většina izraelských tanků a obrněných transportérů již opustila uprchlický tábor v Rafáhu.

Podle zdrojů agentury Reuters však všechny obrněnce neodjely a menší skupina zůstává na místě. Izraelská strana potvrdila, že menší oddíl vojáků v táboře zůstane z bezpečnostních důvodů ještě na neurčitou dobu.

Izraelci tak ukončili třídenní operaci Duha namířenou proti pašování zbraní pro islamistické teroristy ze sousedního Egypta. Izraelci přitom srovnali se zemí větší počet domů podél hraniční linie, do nichž údajně vedly tunely pod hraniční linií.

Během třídenní akce zahynulo mnoho lidí, celkový počet obětí Operace duha dosáhl podle některých zdrojů až 44 lidí.

Operace si zejména kvůli množství obětí vysloužila mezinárodní kritiku. Také Rada bezpečnosti OSN v noci na čtvrtek schválila s tichým souhlasem USA rezoluci, která odsuzovala postup Izraele proti Palestincům v Gaze v posledních dnech. - více zde

Kritiku si vyžádal zvlášť středeční zásah Izraelců proti davu Palestinců v Rafáhu, při němž zabili deset civilistů. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video