Izrael zavírá palestinská města

Izraelská armáda v pondělí uzavřela osm měst pod úplnou palestinskou zprávou na levém břehu Jordánu v reakci na smrt čtyř Izraelců. Izraelský premiér Ehud Barak během cesty do USA nařídil armádě, aby v návaznosti na poslední vlnu násilí na palestinských územích přijala nezbytná opatření.
Boje na palestinských autonomních územích si už od 28. září vyžádaly přes 200 životů.

Proč Blízkým východem opět zmítají násilnosti
"Barak uvedl, že dohody byly vážně porušeny a nařídil izaelské armádě přijmout nezbytná opatření," řekl šéf jeho kabinetu Gilad Šer.

"Přijmeme nezbytná bezpečnostní opatření ke zlepšení situace. Uzavřeme všechna palestinská města," řekl generál Jicchak Ejtan na tiskové konferenci a dodal, že přijatá opatření nabývají okamžité účinnosti.

Kdo rozhoduje o Blízkém východě
Podle mluvčího armády Jardena Vatikaje se uzávěry v zóně A týkají měst kontrolovaných plně Palestinci: Ramalláh, Nábulus, Hebron, Betlém, Jericho, Kalkílija, Džanín, Tulkram.

Generál Ejtan odmítl upřesnit povahu opatření, která přijme armáda proti teroristickým útokům, jejichž cílem je zabít co nejvíce izraelských civilistů.

V pondělí byli při palestinských útocích zabiti čtyři Izraelci, dva civilisté a dva vojáci. Zabiti byli rovněž tři Palestinci a čtvrtý, synovec pracovníka palestinské bezpečnostní služby, podlehl následkům zranění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video