V Tel Avivu útočil palestinský terorista. Tři lidi zranil, policie ho zneškodnila

  • 12
Střelba v Tel Avivu si ve čtvrtek večer vyžádala tři raněné, z nichž jeden je v kritickém stavu. Podle agentury AP útočil Palestinec a policie se domnívá, že šlo o terorismus. Policisté na místě muže zneškodnili. Útok se odehrál v době zvýšeného napětí na Západním břehu Jordánu a také protestů proti soudní reformě.

Palestinský útočník začal střílet několik hodin poté, co izraelská armáda při razii na Západním břehu Jordánu zabila tři palestinské radikály, uvádí AP s odkazem na izraelské představitele. Také tohoto střelce nakonec izraelské bezpečnostní složky zneškodnily – vystřelili po něm dva policisté na místě.

Podle izraelských a palestinských médií pachatele identifikovali jako třiadvacetiletého Mutaze Salaha al-Chawaju, který žil na Západní břehu, patřil k hnutí Hamás a pro vstup do Izraele neměl povolení. Podle listu The Jerusalem Post byl navíc v Izraeli v minulosti dvakrát uvězněn za nelegální držení zbraní. Policie to však zatím nepotvrdila.

Útok se odehrál se v době zvýšeného napětí na Západním břehu, kdy násilí páchají nejen Palestinci, ale i židovští osadníci. Muž střílel na lidi sedící před kavárnou na frekventované ulici Dizengoff, která se začátkem židovského víkendu byla plná lidí v obchodech a restauracích, ale i protivládních demonstrantů.

V Izraeli se stupňují protesty proti Netanjahuovi, bránily mu v odletu ze země

Izraelem totiž už týdny zmítají protesty proti plánované reformě soudnictví. Starosta Tel Avivu Ron Huldai pak vyzval demonstranty, aby vyklidili ulice a umožnili policii celou oblast zabezpečit. Policie uvedla, že incident považuje za teroristický útok.

Na místo střelby dorazil velký počet policistů a zdravotníků. Při útoku byli zraněni tři lidé ve věku mezi 20 a 30 lety. Podle listu The Times of Israel je jeden zraněný v kritickém stavu, další je ve vážném stavu a prodělal operaci a třetí je zraněný lehce. Všichni tři byli převezeni do nemocnice. Tam se ujali ještě i dvou lidí v šoku.

Server s odkazem na záběry z místa zveřejněné na sociálních sítích píše, že útočníci mohli být dva. Telavivský policejní ředitel podle listu řekl, že jeden terorista byl zastřelen a po druhém možném pachateli se pátrá.

Premiér Benjamin Netanjahu, který ve čtvrtek odpoledne odletěl do Říma, byl o dění v Tel Avivu informován při návštěvě synagogy. Později uvedl, že spolu se ženou přeje zraněným rychlé zotavení a že bude pokračovat v posilování bezpečnostních sil v boji proti terorismu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video