Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Izraeli se stupňují protesty proti Netanjahuovi, bránily mu v odletu ze země

  11:19aktualizováno  20:20
Izraelci na protest proti reformě soudnictví ve čtvrtek desítkami vozidel zablokovali příjezd k Ben Gurionovu letišti. Odlet premiéra Benjamina Netanjahua do Itálie byl kvůli tomu odložen, nakonec ho na letiště dopravili vrtulníkem. Jednal tam také s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem. Ten vyzval ke zklidnění napětí na Západním břehu Jordánu. Policie od rána zatkla nejméně 15 lidí.

Izraelci čtvrtek nazvali „dnem odporu proti diktatuře“. „Izrael je na pokraji toho, aby se stal autokratickou zemí. Současná vláda se snaží zničit naši demokracii a vlastně zničit celou zemi,“ řekl v rozhovoru s agenturou AP Savion Or, který je jedním z tisíců účastníků protestů v Tel Avivu.

Suspendovaný pilot

Velitel izraelského letectva ve čtvrtek v souvislosti s protestem proti kontroverzní soudní reformě suspendoval záložního stíhacího pilota.

Informuje o tom list The Times of Israel, podle nějž tento nejmenovaný pilot vyzýval kolegy, aby se na protest proti reformě odmítli dostavit do služby.

Plukovník „se choval v rozporu s pokyny velitele sboru, způsobem, který neodpovídá jeho hodnosti a postavení“, uvedla armáda. Suspendován byl na neurčito.

Jedná se o první podobné propuštění v souvislosti s kontroverzní reformou, kvůli níž stále více záložníků z mnoha jednotek varuje, že se nedostaví do služby, pokud vláda od plánu neupustí.

Záložní stíhací pilot byl suspendován poté, co 37 ze 40 pilotů v záloze z 69. letky izraelského letectva oznámilo, že budou bojkotovat den výcviku, aby „věnovali svůj čas dialogu a úvahám v zájmu demokracie a národní jednoty“.

Pravicová koalice premiéra Netanjahua se snaží prosadit reformu soudnictví, která má mimo jiné oslabit pravomoci Nejvyššího soudu. Netanjahu tvrdí, že se tím obnoví rovnováha mezi jednotlivými složkami moci. Kritici to však považují za snahu oslabit soudnictví, což povede k erozi demokracie.

Navrhovaná reforma by vládě mimo jiné dala větší vliv na jmenování soudců. Nesouhlas s návrhem vyjádřila opozice, řada expertů, vojáků izraelské armády v záloze a také současný prezident Jicchak Herzog.

Ten ve čtvrtek vyzval ke zrušení reformy. Současný návrh je podle prezidenta „třeba zavrhnout teď a provždy“. Tyto návrhy zákonů jsou „špatné, šikanózní a ohrožují naše demokratické základy. Musí být okamžitě nahrazeny jiným, dohodnutým plánem,“ uvedl podle listu The Times of Israel.

Prezident rovněž upozornil, že na řešení pracuje už deset týdnů. „Nevzdám se. Zaplatím jakoukoli cenu za nalezení řešení,“ uvedl Herzog v televizním projevu v hlavním vysílacím čase.

Veřejnost by podle něj neměla věřit zprávám o tom, že byl nalezen kompromis, pokud to sám nepotvrdí. Podle prezidenta se zatím podařilo vyjednat dost na to, „aby bylo možné opustit tuto současnou legislativu“ a pracovat na dohodnutém kompromisu. Prezident v této souvislosti uvedl, že koaliční a opoziční zákonodárci musejí dát stranou svá ega a začít hned spolupracovat.

Traktory a barikády

Netanjahuův kabinet navzdory soustavné kritice a protestům v únoru zahájil schvalování reformy. „Jsem opravdu zděšena z toho, co se tady teď děje, a to nejmenší, co mohu udělat, je jít ven a vyjádřit svůj názor,“ uvedla další z protestujících v Tel Avivu, která se představila jako Lior Gabrielová. Proti demonstrantům v Tel Avivu minulý týden zasáhla policie i vodními děly a zábleskovými granáty, několik lidí zatkla.

Desítky zemědělců a členů kibuců rovněž traktory zpomalili nebo přímo zablokovali dopravu na silnicích na severu země u měst Haifa a Kirjat Šmona, osady Nahalal a přístavu Akko. Další protestující v Jeruzalémě zabarikádovali kanceláře konzervativního think-tanku Kohelet Forum, který se na přípravě změn v soudnictví podílel. U Haify se pokusila malá flotila paddleboardů a kajaků uzavřít hlavní námořní trasu.

Demonstrace v Izraeli začaly v lednu. Koncem prosince nastoupila nová Netanjahuova vláda, v níž jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany. Po oznámení návrhu reformy soudnictví se manifestace rozšířily z Tel Avivu i do některých dalších měst, včetně Jeruzaléma. Krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir označil protestující za anarchisty a vyzval k tvrdému zásahu proti nim.

Ze středy na čtvrtek přeložil kvůli demonstracím jednání s izraelským ministrem obrany Joavem Galantem americký ministr obrany Lloyd Austin. Ten do Izraele přiletěl odpoledne a s Galantem a Netanjahuem kvůli zablokovaným silnicím jednal přímo na letišti místo původně plánovaného setkání v sídle ministerstva obrany. Rokovali víc než hodinu.

V izraelské armádě to vře, záložáci vypovídají poslušnost vládě

„Spojené státy se důrazně staví proti jakýmkoli činům, které by mohly vyvolat větší nejistotu, včetně rozšiřování osad a podněcující rétoriky,“ řekl Austin novinářům na tiskové konferenci se svým izraelským protějškem Joavem Galantem. „Znepokojuje nás zejména násilí ze strany osadníků vůči Palestincům,“ dodal.

Zároveň vyzval palestinské vedení, aby bojovalo proti terorismu a obnovilo bezpečnostní koordinaci s Izraelem. Austin také odkázal na kontroverzní izraelskou reformu, když zdůraznil, že „nezávislý soudní systém je důležitou součástí demokracie“.

Izraelský ministr obrany řekl, Izrael usiluje o stabilitu a bezpečnost na Západním břehu Jordánu a snaží se také zlepšit „blahobyt palestinského lidu“. „Nikdy by to však nemělo být na úkor života jediného občana Izraele,“ dodal.

Netanjahuův následný odlet do Itálie byl kvůli protestům odložen, na letiště byl nakonec z Jeruzaléma přepraven vrtulníkem. V Itálii měl naplánované setkání s premiérkou Giorgiou Meloniovou, v jejíž vládě jsou i dvě krajně pravicové strany, včetně té její. Podle izraelské rozhlasové stanice Kan se proti Netanjahuově vládě chystali demonstrovat rovněž Izraelci v Itálii.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...