Izrael dokončuje normalizaci vztahů s Emiráty, do země vyslal první let

  • 7
Izrael a Spojené arabské emiráty podnikly další krok k normalizaci svých vztahů, k jednáním o dokončení dohody v pondělí odletěly do Abú Zabí delegace Izraele a Spojených států amerických. Je to první komerční let mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty. Zároveň je to poprvé, co byl izraelskému komerčnímu letounu umožněn přelet nad Saúdskou Arábii.

Boeing 737 společnosti El-Al vzlétl z mezinárodního letiště Ben Guriona u Tel Avivu dopoledne. V hebrejštině, arabštině a angličtině je nad okénkem kokpitu napsáno „mír“. Doba letu je odhadována na tři hodiny a 20 minut, výrazně méně než obvykle díky možnosti přeletu nad územím Saúdské Arábie.

„Takto vypadá mír,“ napsal rovněž na Twitter izraelský premiér Benjamin Netanjahu k dohodě o normalizaci vztahů.

Dohoda o navázání diplomatických vztahů, která byla ohlášena 13. srpna, je první, kterou Izrael uzavřel s některým arabským státem za více než 20 let, a jejím hlavním spouštěčem byly podle Reuters sdílené obavy SAE a Izraele z počínání Íránu.

Spojené arabské emiráty se dohodou staly po Egyptu a Jordánsku teprve třetí arabským státem a prvním státem ze zemí Perského zálivu, který s Izraelem naváže plnohodnotné diplomatické styky.

Palestince postup SAE rozhněval a vyvolal obavy, že krok oslabí dlouhodobé panarabské stanovisko, které normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými státy podmiňuje izraelským uznáním palestinského státu a jeho stažením z okupovaných území.

Expert: Vztahy Izraele s Emiráty sílily už před Trumpem. Palestinci cítí zradu

Americkou delegaci vedou poradce a zeť prezidenta Jared Kushner a poradce pro národní bezpečnost Robert O’Brien. Izraelskou delegaci vede O’Brienův protějšek Meir ben-Šabbat. Jednat se podle Reuters bude o možnostech bilaterální spolupráce mezi Izraelem a SAE v oblastech obchodu a turismu. Představitelé izraelské obrany navštíví SAE zvlášť.

„Modlil jsem se včera u Západní zdi, aby muslimové a Arabové po celém světe sledovali tento let, uznali, že jsme děti boží a že budoucnost nemusí být předem určená minulostí,“ řekl Kushner před odletem z Izraele.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video