V Jeruzalémě se stojí fronty na koblihy, které oceňují mírový proces

  • 25
Koblihy s datlovou příchutí s názvem Abú Zabí, jejichž zrod inspirovaly nové vztahy Izraele se Spojenými arabskými emiráty jdou v Jeruzalémě na odbyt. Koblihy se staly populárními během nynějšího židovského svátku světel chanuka, ke kterému tradičně patří pochoutky smažené v oleji.

Cukráři Itzik a Keren Kadoshovi dali osvědčené koblize novou příchuť. Ve své kavárně Kadosh vymysleli koblihu Abú Zabí, naplněnou krémem z datlí, dodávaných židovskou obcí ze SAE, a s nugátovou korunou zakončenou jedlým zlatým listem. Prodává se za 22 šekelů (asi 147 Kč). Běžná kobliha stojí 18 šekelů (asi 120 Kč).

Nový produkt má slovy Itzika Kadoshe „ocenit mírový proces“, který začal mezi Izraelem a SAE.

Oba státy před třemi měsíci podepsaly dohodu o navázání diplomatických vztahů. Normalizaci vztahů pomohly zprostředkovat Spojené státy. K usmíření napomohly i společné obavy z Íránu.

Kobliha s přísadami z Perského zálivu chutná obzvlášť sladce, míní Tali Pintoová, zákaznice z Tel Avivu.

„Jsme moc rádi, že nastolujeme dobré vztahy s různými zeměmi a také s Abú Zabí,“ řekla v souvislosti s diplomatickými průlomy, které se v poslední době podařily s dalšími muslimskými státy, jako je Bahrajn, Súdán a Maroko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video