Situace v pásmu Gazy je už řadu měsíců napjatá. Ilustrační foto

Situace v pásmu Gazy je už řadu měsíců napjatá. Ilustrační foto | foto: Reuters

Izrael se dohodl s Hamasem na příměří, platit začne ve čtvrtek

  • 39
Izrael se dohodl s palestinským hnutím Hamas na příměří. To v pásmu Gazy začne platit ve čtvrtek, napsala egyptská agentura MENA. Právě Káhira jednání mezi oběma stranami zprostředkovala. Podle dohody má nejdříve nastat klid zbraní, později by mohly následovat další kroky včetně propuštění vojáka Gilada Šalita. Toho Hamas unesl před dvěma lety.

Příměří by mělo začít platit ve čtvrtek úderem šesté hodiny ranní. "Pokud ho Hamas dodrží, budeme schopni dodat do oblasti více zboží," citoval server deníku Haarec nejmenovaného izraelského činitele.

Židovský stát totiž v lednu pásmo Gazy odřízl od světa kvůli raketám, které odtud létaly na Izrael. Pokud by teď Palestinci dodrželi klid zbraní, židovský stát by otevřel hranici a pustil do pásma kamiony s materiálem, napsal Haarec.

V první fázi by tedy utichly zbraně, ta druhá se údajně soustředí na propuštění Gilada Šalita, izraelského vojáka, kterého příslušníci militantního Hamasu unesli před dvěma lety.

Židovský stát by na oplátku znovu otevřel hraniční přechod mezi Gazou a Egyptem v Rafahu. Ale to by podle Izraelců muselo dojít k opravdu "výraznému pokroku směrem k Šalitovu propuštění". "To, že se nebude střílet, nestačí," sdělil Haareku nejmenovaný izraelský zdroj. - o případu Gilada Šalita si přečtěte zde

Blíží se konec dlouhého napětí?
Prostředníkem v jednáních mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamas byl šéf egyptské tajné služby Umar Sulajmán. Podle agentury MENA je příměří první fází "egyptského balíčku opatření", jejichž cílem je ukončení násilí v pásmu Gazy.

Dohoda přišla jen pár hodin po izraelském náletu, při němž na jihu pásma zahynulo pět Palestinců. Rakety zasáhly automobil jedoucí v Chán Júnisu. Podle dostupných informací šlo o členy Islámského džihádu.

Napětí panuje v pásmu Gazy už od loňského léta. Tehdy oblast ovládli radikálové z Hamasu, kteří se zmocnili pozic konkurenčního Fatahu. - čtěte Hamas se zmocnil pásma Gazy

Izrael přistoupil ke zmíněnému odříznutí Gazy od světa poté, co začaly na jih země dopadat desítky palestinských raket. Krok židovského státu ovšem vyvolal nesouhlas Evropské unie a OSN. Palestinci totiž přišli o přísun jídla či léků. Poslední dobou se situace sice zlepšila, Západ přesto stále varuje, že hrozí humanitární krize.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video