Uzavřeli jsme dohodu s Izraelem, tvrdí Hamas. V noci čelil dalším útokům

  • 198
Hamas se podle svého představitele dohodl na příměří s Izraelem, aby ukončil největší konfrontaci se židovským státem od roku 2014. Izraelská armáda ještě v noci na středu provedla nové útoky na 25 vojenských cílů v Pásmu Gazy, odkud v úterý palestinské militantní skupiny iniciovaly rozsáhlou palbu.

Mezi cíli izraelských nočních útoků byly výrobny raket, kryty pro drony či vojenská infrastruktura, uvedl židovský stát. Izraelská armáda rovněž upřesnila, že během úterka vypálily radikální skupiny 70 raket a dělostřeleckých granátů, z nichž se podařilo nespecifikované množství sestřelit.

Po desítkách raketových a minometných útoků během úterý a v noci na středu nyní podle agentury Reuters panuje mezi Izraelem a palestinskými militantními skupinami příměří.

„V posledních hodinách zasáhlo několik zprostředkovatelů a bylo dosaženo dohody, aby se obnovilo příměří v Gaze,“ uvedl v komuniké zástupce šéfa Hamasu v Pásmu Gazy Chalíl Hajá. 

„Pokud bude klid, odpovíme klidem. Dali jsme Hamásu šanci dokázat, že se můžeme vrátit k rutině. Pokud povolí otěže, čeká je velmi bolestivý zásah,“ uvedl v rozhovoru s izraelským armádním rozhlasem Army Radio izraelský ministr vnitra Arje Deri. Dodal, že šance na klid zbraní je v důsledku nedávných izraelských náletů vysoká.

Podle ministra dopravy a tajných služeb Jisraele Kace nemá Izrael zájem o eskalaci konfliktu směrem k válce. „Vše závisí na Hamasu. Pokud bude pokračovat, nevím, jaký bude jeho osud,“ uvedl Katz během rozhovoru v izraelském rozhlasu.

K úterním útokům se přihlásila ozbrojená křídla palestinských skupin Hamas a Islámský džihád. Podle nich jde o odvetu za předchozí izraelské útoky na jejich pozice v pásmu. Izrael již v úterý reagoval útokem na 30 cílů, mezi nimiž bylo i zničení tunelu pod hranicí.

Úterní střety zranily na izraelské straně pět lidí včetně tří vojáků, o zraněních či obětech mezi Palestinci nejsou informace. O situaci bude ve středu na podnět Spojených států jednat Rada bezpečnosti OSN, kde chce Washington předložit návrh deklarace odsuzující útoky palestinských skupin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video