Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší operace za roky. Izrael nasadil na Západním břehu stovky vojáků

  10:34aktualizováno  20:35
Při rozsáhlé operaci izraelské armády v Džanínu na severu okupovaného Západního břehu Jordánu zahynulo osm Palestinců a dalších asi 50 jich bylo zraněno, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se kvůli izraelské operaci rozhodl přerušit bezpečnostní koordinaci s Izraelem,

Akce byla zahájena v noci a pokračovala i dopoledne. Izraelská armáda uvedla, že udeřila proti „teroristické infrastruktuře“ v Džanínu. Zaměřila se jak na město, tak na zdejší uprchlický tábor a zasáhla prý velitelství militantních bojovníků. Podle zdejších obyvatel raketa vypálená ze vzduchu jeden z domů zničila.

Agentura AP píše, že akce, při níž armáda použila k zasažení militantních cílů drony a nasadila stovky vojáků, připomínala izraelské vojenské operace během druhé intifády, palestinského povstání z let 2000 až 2005.

Obeznámený zdroj řekl agentuře Reuters, že izraelská armáda bude potřebovat ještě nejméně dalších 24 hodin, aby operaci v Džanínu dokončila. Zatím armáda odmítala sdělit, jak dlouho operace potrvá, a uváděla jen, že to bude víc než jeden den a izraelské ozbrojené síly v Džanínu zůstanou tak dlouho, jak bude nutné.

Spojené státy oznámily, že situaci na Západním břehu Jordánu pečlivě sledují. „Viděli jsme zprávy a situaci bedlivě sledujeme,“ uvedl mluvčí Bílého domu. „Podporujeme izraelskou bezpečnost a právo bránit svůj lid proti Hamásu, palestinskému Islámskému džihádu a dalším teroristickým skupinám,“ dodal.

Izraelský ministr obrany Joav Galant poznamenal, že izraelská armáda cílí na „centra terorismu v Džanínu“, a dodal, že každý, kdo zaútočí na Izraelce, zaplatí vysokou cenu. Vysoce postavený nejmenovaný představitel izraelské vlády podle listu The Times of Israel (TOI) uvedl, že „cílem této rozsáhlé operace je ukončit roli Džanínu jako útočiště terorismu“, a dodal, že akce „bude trvat tak dlouho, jak bude třeba.“ Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odpoledne o průběhu operace jedná s vrchními bezpečnostními představiteli.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že o život přišlo osm Palestinců a dalších 50 jich bylo zraněno, z toho deset vážně. Vojáci podle ministerstva do města vstoupili z několika směrů. List Haarec s odkazem na armádu píše o jednom lehce zraněném izraelském vojákovi, kterého zasáhla střepina.

Mluvčí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse operaci izraelské armády označil za „další válečný zločin na Západním břehu“.

Lídr politického křídla militantního islamistického hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, Ismáíl Haníja, uvedl, že „krev prolitá v Džanínu určí další fázi“. „Náš lid a jeho odpor jsou schopni na tuto barbarskou agresi odpovědět,“ dodal.

Vysoce postavený bezpečnostní zdroj sdělil zpravodajskému webu Ynet, že Hamás a palestinský Islámský džihád v Gaze byly informovány, že izraelská operace je omezena na Džanín a že by neměly zasahovat, jinak bude armáda tvrdě reagovat.

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen později podle Reuters naznačil, že Izrael nemá v úmyslu v této operaci pokračovat mimo Džanín. „Naším cílem je soustředit se na Džanín, soustředit se pouze na teroristy a jejich buňky,“ řekl šéf izraelské diplomacie novinářům v Jeruzalémě.

„Skutečná válka“

Agentura Reuters informovala o tom, že ještě několik hodin po úderu se uprchlickým táborem rozléhala střelba a výbuchy a bylo slyšet bezpilotní letouny. Zdejší ozbrojenci tvrdí, že se zapojili do střetů s izraelskými vojáky. „Co se děje v uprchlickém táboře, je skutečná válka,“ řekl jeden z řidičů sanitek, které se podle něj z tábora vracejí plné zraněných.

Osadníci si dělají, co chtějí. Západní břeh sžírá násilí kvůli půtkám ministrů

Izraelská armáda sdělila, že provedla vzdušný úder na společné bojové středisko sloužící různým ozbrojeným skupinám ve městě, včetně Džanínských brigád, odnože teroristické skupiny Islámský džihád. Později doplnila, že 20 podezřelých zatkla a zabavila ve městě množství výbušnin a zbraní. Po dalších skrýších zbraní pátrá.

Podle TOI je do operace zapojeno přes 1000 izraelských vojáků a bylo provedeno přes deset úderů z dronů. Po rozednění se ulicemi valil hustý černý dým z hořících pneumatik, které zapálili obyvatelé, a z reproduktorů v mešitách se ozývaly výzvy k podpoře bojovníků, píše Reuters. Na videích z místa je vidět také zničená vozovka v uprchlickém táboře v Džanínu. Podle zpravodajského webu Al-Džazíra se kvůli tomu nemohly sanitky dostat ke zraněným. TOI píše, že armáda použila buldozery, aby se ujistila, že v silnici nejsou ukryté výbušniny.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu při válce v roce 1967. Palestinci chtějí, aby toto území tvořilo hlavní část jejich budoucího státu. V uplynulém roce Izrael na Západním břehu Jordánu znásobil razie, a to zejména v Džanínu, v reakci na řadu palestinských útoků uvnitř Izraele. Podle TOI bylo letos na Západním břehu Jordánu zabito 138 Palestinců. Podle Izraele šlo ve většině případů o ozbrojené radikály. Mezi mrtvými jsou ale i mladíci házející kameny a lidé, kteří se do násilností nezapojili. Palestinské útoky namířené proti Izraelcům si letos podle téhož zdroje vyžádaly životy 24 lidí.

Džanín

Džanín

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...