Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman | foto: Profimedia.cz

Izrael nebude jako Československo obětované Hitlerovi, řekl Lieberman

  • 190
Izrael nebude Československem, které v roce 1938 obětovaly západní mocnosti Hitlerovi. Prohlásil to v neděli večer izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman při setkání s ministry zahraničí Francie a Španělska v Jeruzalémě.

Lieberman vyzval své protějšky, aby řešili vlastní problémy v Evropě, než přijdou se stížnostmi. "Možná pak budu ochoten přijmout vaše návrhy," prohlásil podle deníku Haarec.

Izraelský ministr Bernardu Kouchnerovi a Miguelovi Ángelovi Moratinosovi zdůraznil, že "Izrael nebude Československem v roce 2010".

Lieberman prohlásil, že se mezinárodní společenství pokouší vyrovnat své selhání v Afghánistánu, Súdánu a Severní Koreji tím, že se snaží dosáhnout dohody mezi Izraelem a Palestinci do jednoho roku.

Mírové rozhovory nicméně komplikuje konec moratoria na výstavbu židovských osad na palestinském území. Izrael zákaz nehodlá obnovit a Palestinci bez něj odmítají v jednání pokračovat (více o mírových rozhovorech mezi Izraelem a Palestinci čtěte zde).

"Bylo by pro vás lépe hovořit s Ligou arabských států o tom, co se stane v Iráku v roce 2012, místo abyste vyvíjeli nátlak na Izrael," řekl Lieberman. Neočekává prý, že Evropská unie vyřeší všechny světové problémy, ale čeká, že přinejmenším vyřeší problémy na evropském kontinentu, jako je krize v Kosovu a kyperský konflikt.

"V roce 1938 si Evropa usmířila Hitlera, když obětovala Československo, místo aby ho podpořila, a nic tím nezískala," uvedl Lieberman. "My nebudeme Československem v roce 2010, budeme hájit izraelské životní zájmy," zdůraznil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video