Diskuze

Už to dál nejde. Mnozí Izraelci kvůli vládním krokům uvažují o emigraci

Každý třetí občan Izraele zvažuje, že by se ze své vlasti odstěhoval. Nedávný průzkum podle BBC ukazuje, kam se židovská země posunula od vypuknutí protestů proti vládní justiční reformě. Desetitisíce lidí dál chodí každou sobotu demonstrovat. A někteří už začali se stěhováním.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LS

Vzdělaný sekulární žid chce emigrovat do Londýna. Do země, která musí odmítnout dát azyl pákistánské křesťance, protože ji nedokáže ochránit před zavražděním vyznavači "náboženství míru". Tomu se myslím říká chucpe, že? 😂

0 0
možnosti
DN

Každá demokratická krajina má svoju vrstvu nemakačenkov, čo okrem ďalších nemakačenkov nič nerobia. Žijú z dávok a množia sa. Vo Francúzku sú to napríklad ľudia z kolónií, u nás Romales a v Izraeli ortodoxný. Ale hoci sa na chode štátu ničím nepodieľajú, majú volebné právo a čím je ich viac, tým viac ovplyvňujú politiku štátu.

2 1
možnosti
MH

Že se svět 21. století opět rozloží kvůli náboženstvím je smutné. Naštěstí úpadek lidstva do středověku sníží okologickou zátěž planety

2 0
možnosti
JP

J68i11r77i 10P60r83a12j72z

17. 8. 2023 5:58

Kdo jsou ti lidé co protestují? V článku jsem zahlédl spojení, že stát ohrožuje jejich Liberální zpusob života. Tohke spojení mi napovídá, že jsou to lidé, kteří tu chtějí multikulti. A třešnička, je že chtějí emigrovat ba západ. Jak už tu někdo píše, tak jim popřeji hodně štěstí. Přirovnal bych to rčení "Z bláta do louže".

3 8
možnosti
Foto

Podobne uvahy maji lide v rade zami, kde by to drive nikoho ani nenapadlo. Viz. dnesni Kanada.

4 2
možnosti
HZ

Žid a do Londýna? Ten bude asi hodně překvapen, až zjistí, jak se tam vyvíjí struktura obyvatelstva...

7 2
možnosti
TL

Tak to jim tam zbylou jen ultraortodoxni blouznivci a naturalizovaní Rusaci. Nic zavidenihodneho...

6 1
možnosti
DC

Tak problémy Izraele jsou náramnou demonstrací toho, že nelze mít následující věci úplně zároveň. Nelze mít národní stát (tedy stát ochraňující jeden národ, který ho zároveň spravuje) a zároveň nelze mít liberální stát (stát, ve kterém jsou si před zákony a právy lidé všeho původu a vyznání rovni). Respektive nelze je mít tak, aby jedno z toho nebylo "víc". Vládu teď mají kompletně složenou ze stran, která tvrdí, že národní stát je víc než liberální (přestože se vládní strany trochu neshodují v myšlence, jak je definovaný židovský národ, kdo do něj patří, a jak moc musí být takový občan zároveň judaistou). Protestující jsou ti, co vidí liberalismus jako důležitější, než je národní myšlenka.

Ten spor není v Izraeli nový, mimo jiné je to spor, kvůli kterému Izrael nemá (psanou) ústavu (přestože si ji Ben Gurion přál, nenašla se nikdy shoda na tom, kterou z těch myšlenek tam prosadit více). A je to mj. i důvod, proč v Izraeli neexistují "civilní" sňatky (protože stát Izrael sňatky programově neoddává, pouze registruje, Izraelci, co se chtějí vzít "civilně", tj. bez požehnání nějaké z tamních církví, musí např. na Kypr, nebo ČR, což jsou země, jejichž sňatky Izrael registruje).

To, co nové je, že z doutnajícího a bublajícího sporu se stal teď otevřený konflikt dvou zhruba stejně silných polovin společnosti.

12 0
možnosti
PL

P26e68t90r 16L86a94z37a98r

16. 8. 2023 22:02

Aby si Netanyahu zajistil beztrestnost,spojil se s náboženskými fanatiky a přivede zemi k úpadku.

7 0
možnosti
TL

Takový izraelský Fico.

11 1
možnosti
JV

Ono to nebude tak horké. Vždyť kolik Židů se odstěhovalo z Německa ve 30. letech? Oni prostě zůstanou, protože ty změny budou pro většinu příliš pomalé.

Na druhou stranu srovnání s USA také nefunguje, zákony se tam liší stát od státu, takže tam na rozdíl od malého Izraele víc funguje vnitřní migrace.

4 3
možnosti