V Gaze po konci příměří probíhají těžké boje. Armáda hlásí 400 vzdušných úderů

  • 46
V noci na sobotu byly z Pásma Gazy hlášeny těžké boje, které se zaměřily zejména na oblast měst Gaza na severu a Chán Júnis na jihu tohoto úzkého pobřežního pásma. V sobotu ráno izraelská armáda oznámila, že za posledních 24 hodin od konce příměří s hnutím Hamás uskutečnila v celém pásmu vzdušné údery na více než 400 cílů. Agentura Reuters uvedla, že Izrael útočil také na cíle v Sýrii.

Podle armády zaútočily její letouny na více než 50 cílů v oblasti Chán Júnisu v rámci „rozsáhlých“ úderů v jižní části území. Na infrastrukturu Hamásu na jihu pásma udeřily také izraelské námořní síly, které zasáhly mimo jiné jeho námořní vybavení.

Izraelská televize Channel 12 uvedla, že na Chán Júnis se pozornost armády soustředí kvůli zpravodajským informacím, že by se zde mohli nacházet někteří z vedoucích představitelů Hamásu. Izrael se zavázal, že toto radikální hnutí v Pásmu Gazy zcela zničí v odvetě za brutální útoky ze 7. října, při nichž islamisté na jihu Izraele povraždili na 1200 lidí.

Právě do oblasti Chán Júnisu však v posledních týdnech i kvůli opakovaným výzvám Izraele zamířilo velké množství Palestinců, kteří doufali, že se tak vyhnou bojům, které se v první fázi konfliktu odehrávaly především na severu pásma.

V celém pobřežním pásu žije na území menším než Praha 2,3 milionu Palestinců, z nichž kolem dvou třetin muselo opustit své domovy. Zhruba 15 tisíc jich podle údajů palestinských úřadů ovládaných Hamásem přišlo během prvních sedmi týdnů bojů o život.

Izraelská armáda dále uvedla, že pozemní jednotky operující na severu pásma navedly nálety na řadu cílů včetně mešity, kterou používala další radikální skupina Palestinský Islámský džihád jako své operační velitelství. Armáda rovněž podle svého vyjádření zlikvidovala řadu teroristických buněk a zasáhla mimo jiné muniční sklad, informoval server The Times of Israel.

Od pátečního obnovení bojů po sedmidenním příměří podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem zemřelo v důsledku „stovek leteckých úderů, dělostřeleckého i námořního bombardování v celém Pásmu Gazy“ 240 lidí a dalších 650 utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AFP. Tyto údaje nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Po zhruba osmihodinovém klidu se také rozezněly sirény varující před raketovými útoky v kibucech Cholit a Sufa nedaleko hranic s Pásmem Gazy. Z míst nejsou hlášeny žádné škody ani oběti, píše ToI.

Při leteckém útoku na cíle v Sýrii se podle státní agentury SANA Izrael zaměřil na příměstské oblasti hlavního města Damašku. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle AFP později uvedla, že údery se soustředily na lokality patřící libanonskému ozbrojenému hnutí Hizballáh, které financuje Írán, a zemřeli při nich dva jeho členové a sedm dalších bylo zraněno.

28. listopadu 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video