Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dohoda o příměří a rukojmích mezi Izraelem a Hamásem je na spadnutí

  11:06aktualizováno  18:12
Dohoda mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás o několikadenním příměří, propuštění rukojmích z Pásma Gazy i vězněných Palestinců a o širší humanitární pomoci je na spadnutí. S odvoláním na šéfa Hamásu Ismaíla Haníji a nejmenovaných představitelů Izraele a Kataru o tom informují média. Hamás bude rukojmí zřejmě propouštět postupně.
Plakáty lidí unesených Hamásem před budovou izraelského parlamentu v Jeruzalémě...

Plakáty lidí unesených Hamásem před budovou izraelského parlamentu v Jeruzalémě (6. listopadu 2023) | foto: Reuters

Výměnou za klid zbraní bude Hamás zajatce propouštět postupně, přibližně po dvanácti či třinácti denně, řekl v úterý odpoledne listu The Times of Israel (ToI) nejmenovaný izraelský vládní zdroj. Doplnil, že v rámci dohody, která by mohla být uzavřena už během úterý, Izrael nepropustí žádné palestinské vězně odsouzené za vraždu.

Americký prezident Joe Biden v úterý prohlásil, že osvobození rukojmích je velmi blízko a že o to Spojené státy usilují už několik týdnů. O blížící se dohodě mezi Izraelem a Hamásem média spekulují už od víkendu.

Nejmenovaný americký představitel, na kterého se odvolává agentura Reuters, řekl, že se Izrael chystá schválit dohodu, která počítá s propuštěním padesáti lidí unesených Hamásem výměnou za osvobození 150 palestinských vězňů a čtyř až pětidenním příměřím. Základní obrysy dohody jsou podle zdroje jasné, ale nic není definitivní, dokud nebude schválena.

Hamás uvedl, že zadržuje asi 210 z přibližně 240 rukojmích unesených z Izraele během krvavého útoku 7. října. Další radikální skupina Palestinský Islámský džihád (PIJ) údajně zadržuje zbytek rukojmích. Nejméně dvacet unesených patří mezi zemědělské pracovníky z Thajska, národností je mezi rukojmími celkem asi čtyřicet.

V poledne začne platit klid zbraní, řekl zástupce Hamásu. Izrael to popřel

Izraelská armáda podle BBC uvedla, že mezi rukojmími je také dvacet dětí. Dosavadní diplomatické snahy vedly k propuštění čtyř lidí, dvou Izraelek a dvou Američanek. Několik desítek rukojmích podle Hamásu padlo za oběť izraelskému bombardování, tvrzení hnutí však nelze nezávisle ověřit. Armáda oznámila, že během operací nedaleko nemocnice Šífa nalezla dvě těla žen, které byly do Pásma Gazy odvlečeny na počátku října.

Hamás podle ToI propustí nejméně padesát izraelských zajatců, zejména žen a dětí, výměnou za čtyřdenní klid zbraní a propuštění 150 až 300 palestinských vězňů. Dohoda podle listu také počítá s dovozem paliva a zboží do Pásma Gazy. Izrael naopak obyvatelům izolované oblasti neumožní vrátit se na sever Gazy, kde armáda pokračuje v ofenzivě.

Podle zdroje ToI bude Izrael výměnou za rukojmí propouštět palestinské vězeňkyně a mladistvé, kteří se pak vrátí do míst svého bydliště, mimo jiné ve východním Jeruzalémě a na okupovaném Západním břehu Jordánu. Izraelský bezpečnostní kabinet, jenž v úterý večer zasedá, podle zdroje s obsahem dohody souhlasí.

Izraelci do nemocnice Šífa vtrhli i kvůli rukojmím, našli jen mrtvé

Zdroj ToI také upřesnil, že palivo bude do Pásma Gazy dodáváno pouze v době klidu zbraní. Izraelská armáda během šestihodinového okna v rámci příměří nebude nad Pásmem Gazy používat drony shromažďující zpravodajské informace. Izraelská tajná služba Šin Bet bude ovšem sbírat zpravodajské informace i během přestávek v boji.

Počet „asi padesát rukojmích“ a propuštění neupřesněného počtu „žen a dětí“ z izraelských věznic potvrdil brzy odpoledne nejmenovaný katarský diplomatický zdroj. Jednání je podle něj v „poslední fázi“.

„Děláme pokroky. Nemyslím si, že by stálo za to říkat příliš mnoho, dokonce ani v tuto chvíli ne, ale doufám, že brzy přijdou dobré zprávy,“ řekl podle prohlášení své kanceláře izraelský premiér Benjamin Netanjahu záložníkům. Jeho úřad uvedl, že „s ohledem na vývoj v této záležitosti“ je svolané zasedání válečného kabinetu v 17:00 SEČ, o hodinu později bude Netanjahu jednat se svým širším bezpečnostním kabinetem a vláda se pak sejde v 19:00 SEČ.

Izrael ve válce

Ženy v Tel Avivu protestují proti vládě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a požadují propuštění rukojmích, které v Pásmu Gazy zadržuje militantní skupina Hamás. (11. dubna 2024)

„Můj dojem je takový, že obě strany jednají o propouštění rukojmích v několika fázích. Pro začátek by se například propustilo jen několik lidí, a pokud se podaří udržet dojednaný klid zbraní, propustí se další,“ napsal blízkovýchodní zpravodaj BBC Tom Bateman, který hovořil s nejmenovanou osobou obeznámenou s jednáními.

V izraelských věznicích bylo podle Al-Džazíry před 7. říjnem asi 5 200 Palestinců, další necelé 3 tisíce izraelské bezpečnostní složky od té doby zatkly na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Dětí je podle stanice v izraelských věznicích nejméně 200.

Případná dohoda by byla největším diplomatickým počinem téměř sedm týdnů po začátku současné války mezi Izraelem a hnutím Hamás. Rozhovory zprostředkovává Katar, v jehož hlavním městě má mimo jiné Hamás jedno ze svých sídel, a podle prohlášení jejich představitelů také Spojené státy.

Izrael pokračuje v rozsáhlé vojenské kampani v Pásmu Gazy s cílem zničit vojenskou infrastrukturu Hamásu a zajistit, aby se na budoucí vládě v oblasti islamistické hnutí nepodílelo. Operace si vyžádaly podle místních úřadů přes 13 tisíc palestinských civilních obětí, palestinské úřady hovoří o až 5 600 mrtvých dětech, jejich údaje však není možné nezávisle ověřit.

Palestinské úřady jsou navíc pod kontrolou Hamásu. Izrael podnikl kroky proti Hamásu v reakci na útok 7. října, kdy na jihozápadě židovského státu islamisté zabili téměř 1 200 lidí a dalších asi 240 unesli do Pásma Gazy.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...