K vakcíně proti covidu pizza zdarma, lákají na očkování v Izraeli

  • 179
Izraelské úřady se snaží povzbudit zájem o očkování mezi skeptiky a nabízejí za účast v očkovacím programu pohoštění zdarma. Podle agentury Reuters byla v úterní nabídce pizza, cizrnová kaše, dezert a šálek kávy. Izrael je sice v očkování vůdčí zemí světa, ale mezi mladšími ročníky vůči vakcinaci přetrvává nedůvěra.

Nejméně jednu dávku už v Izraeli dostaly čtyři z devíti milionů občanů a druhou více než 2,6 milionu lidí. Úřady v hlavním městě Iraele Tel Avivu se rozhodly překonat zbylou nedůvěru pomocí nabízeného pohoštění.

Do programu se zapojily místní restaurace, které jídlo dodávají do očkovacích center. Podle Reuters byla akce v úterý úspěšná, protože se dostavilo několik desítek lidí.

„Přišli jsme se nechat naočkovat. Doposud jsme měli strach, ale protože budou zavedena omezení (pro neočkované), nemáme na výběr. A je příjemné dostat k tomu pizzu a kávu,“ řekla pracovnice městské správy Lizi Kricerová.

Izrael má v plánu uvolnit v neděli část omezení a znovu nechat otevřít hotely nebo tělocvičny pro ty, kdo se nechali naočkovat nebo covid-19 prodělali a jsou považovaní za imunní proti nákaze. Izraelci žijí v uzávěře od konce prosince.

Pohoštění má navodit rodinnou atmosféru

Očkuje se vakcínou Pfizer/BionTech a Izrael poskytuje výrobci informace o naočkovaných. Podle největší pojišťovny se ve skupině šesti set tisíc lidí naočkovaných dvěma dávkami snížil počet symptomatických případů covidu-19 o 94 procent.

Izrael plánuje návrat k životu. Některá místa zpřístupní pouze očkovaným

Město podle mluvčího telavivské radnice Ejtana Švarce doufá, že nabízené pohoštění navodí v očkovacích centrech „rodinnou atmosféru“ a přiláká váhající.

„Nechal jsem se dnes naočkovat a říkám všem, aby přišli taky, abychom si chránili své zdraví. A je tady také kanafeh (tradiční dezert pozn. red.), velmi chutný,“ vzkázal spoluobčanům po naočkování šedesátiletý učitel Iman Dasui.

Zlákala by vás k očkování nabídka jídla zdarma?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 23. února 2021. Anketa je uzavřena.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video