Demolice bariéry u palestinské vesnice Bilín (26. června 2011)

Demolice bariéry u palestinské vesnice Bilín (26. června 2011) | foto: AP

Izrael couvl se zdí u Západního břehu a vrátil Palestincům kus území

  • 50
Izrael začal s demolicí části bariéry oddělující židovský stát a palestinská území na Západním břehu Jordánu. Armáda zboří více než tři kilometry zdi u vesnice Bilín, která se stala symbolem palestinského odporu vůči kontroverzní stavbě.

Vojáci začali zeď u Bilínu demontovat čtyři roky poté, co její posunutí nařídil izraelský nejvyšší soud. Podle plukovníka Sára Cúra získá Bilín zpět 140 akrů půdy, 50 akrů ale stále zůstane na izraelské straně plotu. Palestinci tvrdí, že po vztyčení zdi zůstala na izraelské straně polovina zemědělských pozemků náležejících Palestincům.

Diplomatická ofenziva

Palestinské vedení v neděli formálně rozhodlo o tom, že v září v OSN požádá o jednostranné uznání palestinského státu. Diplomaté se nyní rozjedou do světa, aby vysvětlili důvody tohoto rozhodnutí. Izrael ani USA s tímto krokem nesouhlasí, palestinský stát podle nich může vzniknout jenom po ukončených mírových jednáních. Dialog je ale často přerušován, nejnověji kvůli sporům o židovské osady.

zdroj: ČTK

Izraelská armáda dosud trvala na tom, že současné vedení zdi je nutné k obraně nedaleké židovské osady Modi'in Ilit. "Je to nová hrozba, ale my ji zvládneme," prohlásil podle listu The Guardian plukovník Cúr, podle nějž bude armáda nyní mít v případě infiltrace méně času na reakci.

Demolice 3,2 kilometru dlouhého úseku by podle něj měla skončit koncem týdne. Nová bariéra v bezprostřední blízkosti osady vzdálené asi 30 kilometrů jihovýchodně od Tel Avivu, kterou obývají výhradně ultraortodoxní židé, už byla vztyčena.

Zeď jako symbol konfliktu

Palestinci se opatrně radují. "Jsem šťastný, ale k tomu, co chceme a čeho chceme dosáhnout, je stále daleko," řekl podle Reuters Mohamed Chatíb z hnutí Lidový odpor Bilínu. Vesnice byla každý týden dějištěm demonstrací proti stavbě, kterou Izrael začal stavět v roce 2002 po vlně bombových atentátů ze Západního břehu.

Po svém dokončení má bariéra měřit 720 kilometrů. Problém je ale v tom, že na mnoha místech nerespektuje tzv. zelenou linii, mezinárodně uznanou hranici mezi židovským státem a Západním břehem. Palestinci tvrdí, že po dokončení z území jejich předpokládaného státu ukrojí 6 až 8 procent.

Beton a ocel

Bariéry oddělují světy a jitří vztahy, přesto rostou stále nové

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v roce 2004 rozhodl, že bariéra je nezákonná a na místech, kde překračuje zelenou linii, by měla být stržena. Tel Avivu hrají do karet statistiky - počet útoků radikálních Palestinců se opravdu zmenšil. Palestincům ale bariéra symbolizuje expanzi Izraele, který na zabraných územích staví židovské osady.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video