Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Italský soud: Žebrání za pomoci dětí je kulturní tradicí Romů

  • 209
Odvolací soud v Římě osvobodil romskou matku, která pro zvýšení citového efektu chodila žebrat se čtyřletým dítětem. Kasační soud rozhodl, že nepůjde do vězení za zneužívání, protože žebrání s dětmi patří ke kulturním tradicím Romů a nelze to posuzovat podle tradic jiných skupin.

Římský soud posuzoval verdikt soudce z Neapole, který poslal na pět let do vězení romskou matku za zneužívání dítěte. Romka žebrala v Casertě s kojencem v náručí a čtyřletým dítětem po boku.

Podle názoru kasačního soudu, který je nejvyšším orgánem italské justice, nelze dotyčnou matku obvinit ze zneužívání dítěte, protože nebyla členem organizovaného gangu, které vědomě děti k žebrání nutí.

Naopak "žebrala z důvodu své chudoby" a bylo zjištěno, že tak činila pouze od 9:00 do 13:00 hodin a ponechávala dětem poté dostatek volnosti.

Soudci odmítli i opodstatněnost obvinění matky z narušování řádné výchovy dítěte, protože "nelze kriminalizovat chování, které je součástí kulturních tradic toho kterého národa". "Pro některá etnická společenství je žebrání tradičně hluboce zakořeněnou podmínkou života," uvádí se ve zdůvodnění soudu.

Rozsudek vyvolal v Itálii vzápětí bouřlivé reakce jak z pravé, tak z levé části politického spektra. "Jak lze tvrdit, že čtyřleté dítě není zneužíváno, když musí i jen několik hodin denně na ulici žebrat?" ptala se podle deníku Corriere della Sera poslankyně pravého středu Gabriella Carlucciová.

Podle Barbary Saltamartiniové z dětské komise Lid a svoboda soudci zřejmě "považují romské děti za děti nižšího stupně". Také podle Anny Serafiniové z Demokratické strany (levý střed) "nelze ignorovat nejvyšší zájem dítěte a jeho právo na řádné dětství včetně školní docházky".

La Padania, deník Ligy severu vedoucí protipřistěhovaleckou kampaň, přinesl dnes zprávu o případu pod titulkem Soudci poslali romské děti žebrat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video