Soud poslal bývalého důstojníka za mříže, bez ohledu na to, že je mu už 85 let. Ilustrační foto | foto: /Corbis, Profimedia.cz

Italský soud poslal bývalého důstojníka SS za mříže

  • 10
Římský vojenský odvolací soud poslal bývalého člena SS 85letého Langera na doživotí za mříže. Uzavřel tak události z roku 1944, kdy jednotky SS zastřelily v Toskánsku šedesát civilistů.

Soud poslal bývalého důstojníka nacistických elitních jednotek SS Hermanna Langera na doživotí za mříže, bez ohledu na to, že je mu už 85 let.

Uzavřelo se tak vleklé soudní řešení události z roku 1944, kdy jednotky SS zastřelily v Toskánsku šedesátku italských civilistů.

Páteční verdikt zvrátil předcházející rozhodnutí vojenského soudu z La Spezie, který 10. listopadu naopak Langera osvobodil. Nové projednání případu u vyšší soudní instance si vynutili advokáti žalující strany.

Langer, který za druhé světové války sloužil u posádky SS v Itálii v hodnosti poručíka, podle obžaloby řídil 2. září 1944 útok proti kartuziánskému klášteru v lokalitě Farneta u toskánského města Luka. Většinu lidí, kteří v klášteře hledali před válečnými událostmi útočiště, tvořili Židé.

Langer nařídil po obsazení kláštera zastřelit 60 lidí. Mezi zavražděnými byli i představitelé kláštera a duchovní švýcarské, německé, francouzské a španělské národnosti.

Událost byla o to dramatičtější, že spojenecké jednotky dobyly město Lucca pouhý den po německém útoku na klášter.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video