Italské trafiky vyprázdnila stávka

  • 5
Italové si ráno nemohli přečíst své oblíbené noviny. Kvůli stávce totiž žádné nevyšly, stejně tak ani časopisy. Žurnalisté se rozhodli protestovat kvůli změně šéfredaktora milánského deníku Corriere della Sera. Spolu s opozicí se domnívají, že na list vyvíjel nátlak přímo premiér Silvio Berlusconi.

Bývalý šéfredaktor Ferruccio De Bortoli byl Berlusconimu trnem v oku. Ostře kritizoval například jeho výpady proti justici. Premiér všechny výtky na svou adresu odmítal.

Bortoli vedl renomovaný list šest let a demisi podle mnohých podal na Berlusconiho nátlak. V pondělí na jeho místo nastoupil politický komentátor Stefano Folli.

Žurnalistická profesní organizace FNSI zahájila stávku v úterý. Účastní se jí redaktoři deníků, časopisů a tiskových agentur. Televizní a rozhlasoví redaktoři budou protestovat až 18. června.

"Je to politická stávka, bráníme jeden z pilířů demokracie, svobodu tisku. Je jasné, v jakém nebezpečí se svoboda tisku v Itálii ocitla," prohlásil mluvčí FNSI.

O médiích se v zemi debatuje několik let. Berlusconi je vlastníkem největší televizní společnosti, několika deníků a časopisů. Své důvěrníky prosadil i do vedení veřejnoprávní televize RAI. Opozice tvrdí, že ovlivňuje její vysílání.

Vláda stávku ostře odmítla. "Je to protestní akce čistě politické povahy," soudí ministr telekomunikací Maurizio Gasparri. Má za to, že jediným cílem stávky je dostat vládu pod tlak.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video