Italské referendum o umělém oplodnění

Italské referendum o umělém oplodnění - Italka hlasuje v referendu o zrušení zákona omezujícího možnosti umělého oplodnění. (12. června 2005) | foto: Reuters

Italové bojkotovali hlasování o umělém oplodnění

  • 208
Italové mohli rozhodnout, zda chtějí zákon o umělém oplodnění. Norma drasticky omezuje šance neplodných párů na potomka. Referendum je ale neplatné, přišlo málo lidí. Výsledek je podle agentury AP vítězstvím Vatikánu, který vyzýval k bojkotu hlasování.

Platnost referenda byla podmíněna nejméně padesátiprocentní účastí. Podle ministerstva vnitra však k hlasovacím urnám přišlo jen necelých 26 procent oprávněných voličů, uvedla ČTK.

Zákon v silně katolické zemi prosadili konzervativní poslanci z různých stran politického spektra přes odpor liberálů i ženských hnutí. Jak připomíná sever BBC, je to jeden z nejpřísnějších zákonů tohoto druhu v Evropě.

Katolická církev vyzvala ústy nedávno zvoleného papeže k bojkotu referenda. Hlava Vatikánu, Benedikt XVI., si za to vysloužila pokárání za vměšování se do vnitřních záležitostí Itálie.

Tři embrya a dost
V referendu, k jehož vyvolání bylo třeba shromáždit milion podpisů, Italové odpovídali na otázky, zda zrušit následující opatření: zakázat dárcovství vajíček a spermií, zakázat vědecké zkoumání embryí a omezit na tři počet vajíček, která mohou být uměle oplodněna v rámci jednoho pokusu.

Pokud by přišla minimálně polovina oprávněných voličů a z nich většina řekla ANO, zákon by přestal platit.

Protože ale nepřišlo dost lidí, neplodným párům v Itálii bude v podstatě znemožněno početí dítěte, párům s rizikem genetických poruch pak nebude umožněna léčba neplodnosti a testy DNA na embryích.

Papež si tak může připsat první body za posílení pozice katolické církve v Itálii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video