Zdravotníci v ochranných oděvech se starají o pacienta nakaženého koronavirem....

Zdravotníci v ochranných oděvech se starají o pacienta nakaženého koronavirem. (24. března 2020) | foto: Reuters

Naděje pro seniory. Dvě devadesátnice z USA a Itálie koronavirus přemohly

  • 29
USA i Itálie hlásí dobré zprávy. Devadesátiletá Američanka a pětadevadesátiletá Italka se zotavily z koronaviru. Obě byly propuštěny domů. Jejich případ dává i ostatním starším lidem nakažených nemocí COVID-19 naději, že se uzdraví.

Alma Clara Corsiniová je ve svých 95 letech zřejmě nejstarší ženou v Itálii, která se zotavila z nákazy koronavirem, uvádí italská média. Žena šla do nemocnice pátého března poté, co její testy byly pozitivní.

O devět dní později ji lékaři znovu otestovali. Tentokrát byly výsledky negativní. „Jsem v pohodě,“ řekla žena místním médiím. „Byli to dobří lidé, kteří se o mě hezky starali,“ pochválila lékaře.

Protože se doktoři báli, že antivirotika jsou na ni příliš silná, léčili ji antibiotiky. „Řekli mi, že mám stále silnou fyzičku,“ řekla Corsiniová italskému listu Gazeta di Modena. „I přes moje roky jsem stále schopná se nákaze ubránit.“

Lékaři ji z nemocnice pošlou zpět do domova důchodců. Podle listu The Hill v něm mají všichni negativní testy na koronavirus.

Podle britského listu Metro ale Corsiniová není nejstarším italským pacientem, který se uzdravil z nákazy koronavirem. Po dvou týdnech v nemocnici se uzdravil 97letý muž z Lombardie. Muž odešel zpět do svého domova.

Uzdravená devadesátiletá Američanka

Podobný případ uzdravené devadesátileté ženy zaznamenala i americká média. Geneva Woodová z Seattlu se nakazila v pečovatelském domě Life Care Center stejně jako dalších 80 lidí. Podle listu The New York Times 35 nakažených na nemoc už zemřelo.

Woodová do pečovatelského domu odešla v lednu poté, co prodělala mrtvici. Na začátku března se u ní objevil koronavirus. „Právě když moje matka porazila jednu nemoc, připletla se jí do cesty další,“ řekla serveru CBS News její dcera Cami Neindigová.

O případu Woodové informoval na svém Twitteru i americký viceprezident Mike Pence:

Woodová se tím však nenechala rozhodit. „Budu s virem bojovat kvůli této rodině, chci, aby na mě byli pyšní,“ řekla čtyřnásobná matka, jedenáctinásobná babička, dvanáctinásobná prababička a trojnásobná praprababička.

Itálie má už přes čtyři tisíce mrtvých, většina měla zdravotní problémy

Ženu převezli do Harbourview Medical Centre. Její stav se stále horšil. Rodina už byla připravena na nejhorší.

Pak se ale stal zázrak. Woodová se začala postupně zotavovat. „Všichni byli překvapení, protože byla v tak špatném stavu. Nikdo si nemyslel, že přežije,“ řekla Neindigová serveru Today.

Woodová, se kterou její rodina komunikovala přes skleněnou tabuli v nemocnici, svým příbuzným říkala různé požadavky. Chtěla například sklenici nápoje Sprite či svou oblíbenou bramborovou polévku.

Podle televizní stanice KIRO-TV lékaři Woodovou propustili z nemocnice domů po dvanácti dnech.

Koronavirus zvláště ohrožuje starší lidi, kteří mají oslabenou imunitu. Podle jedné italské studie více jak 99 procent zemřelých v Itálii mělo jiné zdravotní potíže. Průměrný věk zemřelých je 79,5 let.

Itálie a USA mají po Číně nejvíce nakažených lidí na světě. Itálie má 63 927 nakažených, USA 46 460.

Itálie eviduje nejvíce zemřelých na nákazu na světě. Nemoci už podlehlo 6 077 lidí. Spojené státy zatím hlásí 593 zemřelých.

Jak se měnila slova prezidenta Trumpa o koronaviru:

20. března 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video