Pacient s chorobou COVID-19 na jednotce intenzivní péče v italské nemocnici...

Pacient s chorobou COVID-19 na jednotce intenzivní péče v italské nemocnici (19. března 2020) | foto: Reuters

Italský pacient číslo jedna je vyléčený, po měsíci se vrátil domů

  • 77
Itálie se sice stále potýká s pandemií způsobenou koronavirem, ale kromě snižujícího se počtu nových nemocných přišla i jedna další dobrá zpráva – první pacient, kterému lékaři v únoru nemoc COVID-19 diagnostikovali, se po měsíci v nemocnici vrátil domů. Muž v pondělí opustil nemocnici v Pavii a stihl se vrátit k těhotné manželce před porodem.

Celá Itálie zná tohoto muže z města Codogno jako „pacienta čísla jedna“, protože zpráva z 20. února o tom, že měl pozitivní test na koronavirus, všemi otřásla. Předtím se v Itálii koronavirus objevil jen u dvou čínských turistů.

U osmatřicetiletého manažera koncernu Unilever, známého jen jako Mattia, se však nikdy nepodařilo s určitostí zjistit, jak a od koho se nakazil. 

Právě v jeho domovském městě se však poté začala infekce nekontrolovaně šířit a k pondělí už kvůli ní zemřelo v Itálii přes 6 000 lidí.

Mattia se podle všeho nakazil v nemocnici v Codognu, kam jel se svou ženou, jež tehdy byla v osmém měsíci těhotenství. Doma se pak začal potýkat s příznaky virózy, lékař jej ale při návštěvě odkázal na domácí léčení. 

Když se začaly potíže s dýcháním zhoršovat, jel opět do nemocnice, kde napadlo anestezioložku Annalisu Malaraovou udělat test na koronavirus. 

Nemoc měla velmi vážný průběh

Nepřeslechla totiž Mattiovu manželku, která zmínila, že její muž večeřel nedávno s kolegou, který se vrátil z Číny. Test vyšel pozitivně, u kolegy se nakonec ukázalo, že byl zdravý.

V italských nemocnicích přibývají mladší lidé. Případy jsou komplikovanější

Ačkoli první italský pacient je jinak zdravý mladý muž, který hraje fotbal a běhá maratony, měla u něj nemoc COVID-19 velice vážný průběh. Musel být převezen na jednotku intenzivní péče v Pavii a podle lékařů byl jeho stav kritický. 

Nakazila se od něj navíc jeho manželka, rodiče, spoluhráč z fotbalového týmu, známí i lékaři a sestry, kteří o něj v Codognu pečovali. Mattiův 62letý otec kvůli nákaze zemřel.

Mattia nebude mít žádné následky

„Už několik dnů jsem v kontaktu s vnějším světem a můžu konečně dělat tu nejjednodušší a nejkrásnější věc, co existuje: dýchat,“ řekl Mattia novinářům. Lidi pak důrazně vyzval, aby dodržovali všechna karanténní opatření, protože navzdory nepohodlí, která přinášejí, jsou podle něj naprosto nezbytná. 

V Itálii a ve Španělsku virus „kosí“ zdravotníky. Tvoří desetinu nakažených

„Já jsem měl štěstí, protože o mě bylo postaráno. Může se ale stát, že už brzo nebude dost lékařů, sester a přístrojů,“ varoval.

Podle primáře infekčního oddělení z nemocnice San Matteo Raffaela Bruna se může Mattia bez následků vrátit do běžného života. 

„Mattia k nám byl převezen ve velice vážném stavu. Naštěstí je to ale mladý, sportovní muž, který nemá žádná další onemocnění. Z lidského hlediska jsem se díky tomuto případu naučil něco důležitého: vést normální život je privilegium,“ řekl lékař.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video