Italská premiérka Giorgia Meloniová v italském parlamentu

Italská premiérka Giorgia Meloniová v italském parlamentu | foto: Reuters

Italské poslankyně budou moci kojit své děti během schůzí Sněmovny

  • 7
Italské poslankyně budou moci kojit své děti během zasedání dolní komory parlamentu. Předpokládá to změna jednacího řádu, kterou v úterý schválilo vedení Sněmovny.

Výjimku ze zákazu vstupu do zasedacího sálu dostanou děti do jednoho roku, napsala agentura AFP.

Kojícím matkám sněmovní zřízenci připraví místa v nejvyšších patrech jednacího sálu či na balkonech pro veřejnost.

Vedení sněmovny muselo schválit výjimku z ustanovení jednacího řádu, který zakazuje při zasedání sněmovny přítomnost jiných lidí, než jsou poslanci, členové vlády či zřízenci.

Italský parlament

Rozhodnutí přivítala poslankyně za opoziční Hnutí pěti hvězd Gilda Sportiellová, která změnu iniciovala. „Každá žena má mít právo kojit tam, kde chce,“ uvedla.

Se změnou jednacího řádu souhlasí i senátorka Licia Ronzulliová z vládní strany Vzhůru Itálie, která před několika lety vzbudila pozornost italského tisku, protože kojila na zasedání Evropského parlamentu, kde to bylo dovolené.

Do vysokých pater italské politiky, která je stále doménou především mužů, postupně pronikají i ženy. V říjnu se první italskou premiérkou stala Giorgia Meloniová, která uvedla, že ani ve vysoké funkci nechce rezignovat na výchovu své dcery Ginevry. Italská média ve středu informovala, že premiérka vzala dceru na zasedání zemí skupiny G20 na indonéském ostrově Bali.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video