Proruští separatisté nedaleko Doněcku (26. května 2015)

Proruští separatisté nedaleko Doněcku (26. května 2015) | foto: AP

Itálie si posvítila na navrátilce z Donbasu. Zatýkala i známé tváře

  • 477
Itálie si došlápla na občany, kteří se v minulosti vydali bojovat za proruské separatisty na Donbas. Minulý týden zatkla šest lidí včetně muže, který o svých dobrodružstvích veřejně vyprávěl v televizi, nebo syna členky vládní politické strany Liga.

Itálie před třemi lety schválila zákon, kterým svým občanům zakázala bojovat v zahraničí. Podle deníku The Washington Post mířila především na radikální islamisty, kteří se s italským pasem vydali do Sýrie či Iráku vraždit za Islámský stát a další teroristické skupiny.

Kromě těchto lidí jsou však mezi Italy ještě další dvě skupiny bojovníků – ti, kteří se přidali ke kurdským jednotkám YPG, a ti, kteří odjeli na východní Ukrajinu pomoct proruským separatistům v odtržení Doněcku a Luhansku od zbytku země.

Proti těmto skupinám se zatím zákon příliš neuplácel, přestože minimálně odjezdy extremistů na Donbas byly v Itálii veřejným tajemstvím. 

„Úřady k těmto třem skupinám přistupují rozdílně. Navrátilci z Islámského státu jsou považováni za hrozbu, protože patří k organizaci, která provádí útoky i v Evropě. Zahraniční bojovníci, kteří se vracejí z Kurdistánu, jsou všeobecně tolerováni a stejně tomu bylo i u navrátilců z Ukrajiny,“ vysvětluje výzkumník italského Institutu mezinárodních politických studií Francesco Marone.

Změnilo se to až minulý týden, kdy státní zástupci v severoitalském Janově nařídili zatčení šesti mužů kvůli podezření, že se přidali k proruským jednotkám na Ukrajině a vábili do nich i nové členy. Kromě nich bylo z rekrutování obviněno dalších patnáct lidí. Podle deníku se tak stalo poprvé a policisté do sítě chytili i velké ryby.

Češi na Ukrajině

Čeští bojovníci v Donbasu musí počítat s tím, že jim doma hrozí vězení. České zákony zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let odnětí svobody.

„Zajímavé na tom je, že někteří zatčení jsou známé tváře a o jejich aktivitách na Ukrajině se všeobecně ví,“ popisuje Marone. Příkladem je exšéf krajně pravicové skupiny Bulldog Lucca Andrea Palmieri, který o svých zážitcích z fronty vyprávěl v televizi.

Nebo Gabriele Carugati, který je synem členky vládní strany Liga Silvany Marinové. Na frontu se tehdy čtyřiadvacetiletý muž vydal hned v počátcích konfliktu v roce 2014. Za své rozhodnutí si od matky vysloužil veřejnou pochvalu na Facebooku. „Nechceme bránit jeho přáním a jeho rozhodnutí mi dělá radost. Jako matka však cítím bolest v srdci,“ napsala.

Na Donbase muž podle listu La Provincia di Varese bojoval pod přezdívkou Arcangelo (Archanděl) a své zážitky z fronty nadšeně sdílel na facebookovém profilu včetně svých názorů na celou situaci. A i dnes o sobě tento „hrdý Ital, který se přidal k evropskému odporu po bok donbaského lidu“ na síti píše, že bydlí v Doněcku.

Násilníci, co se naučili používat zbraně, představují hrozbu i doma

Zatčení Carugatiho i dalších zřejmě uspíšily stížnosti Ukrajiny a seznam pětadvaceti italských bojovníků, který dal dohromady jeden z ukrajinských poslanců.

Počet Italů, kteří bojují nebo bojovali po boku separatistů, však není přesně znám. Polský Institut mezinárodních studií dal v roce 2015 dohromady zprávu o zahraničních bojovnících, podle které na východě Ukrajiny působilo kromě Rusů až tři sta cizinců sedmadvaceti různých národností. Mezi nimi bylo tehdy zhruba pět Italů.

Marone upozorňuje, že i přesto, že proruské skupiny nejsou v Itálii považovány za teroristické a policie tak rekruty stíhala alespoň pro žoldnéřství v cizích armádách, navrátilci z Donbasu by se měli brát jako hrozba. Po návratu se totiž mohou napojit na jiné nebezpečné skupiny. „Nejde o to, že by v Itálii mohli provádět nějaké teroristické útoky či guerillové operace, ale že jsou to násilní jedinci, kteří se naučili používat zbraně,“ varuje výzkumník.

Čeští bohatýři bojující v Donbasu: Tady je větší demokracie než u vás

Při bojích na východě Ukrajiny podle agentury AP zemřelo už deset tisíc lidí. Ve středu večer přišel o život jeden ukrajinský voják a další čtyři utrpěli zranění, když jejich vozidlo zasáhla protitanková řízená střela. S odvoláním na místní úřady to ve čtvrtek oznámila agentura Interfax. Incident se stal u města Zolote, severozápadně od povstalci drženého Luhansku.

„Ztráty mezi našimi vojáky jsou dalším potvrzením, že válka pokračuje a nepřítel se nechystá přerušit snahu o eskalaci konfliktu,“ citovala agentura z prohlášení úřadů loajálních k vládě v Kyjevě. Dodala, že armádní velení potvrdilo smrt jednoho vojáka a zranění tří dalších, zatímco pokračuje pátrání po nezvěstném vojákovi, který zmizel během boje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video