Dopadená šéfka jedné z větví italské Camorry Maria Licciardi (nedatováno) | foto: Profimedia.cz

Šéfka mafie prchala z Itálie. „Kmotru“ policie dopadla na letišti

  • 5
Kmotra, Maličká, Bloody Mary. Pod těmito přezdívkami je svém okolí známá vlivná mafiánka Maria Licciardiová, která až dosud vedla jeden z klanů italské Camorry a svého času patřila k nejhledanějším zločincům v Itálii. Nyní ji dopadla policie. V sobotu ráno si pro ni přišla na letiště v Římě, když se žena chystala za dcerou do Španělska.

Sedmdesátiletá Italka právě odevzdávala kufry na římském letišti Ciampino, když k ní přistoupili policisté a oznámili jí, že místo do Málagy pojede s nimi. Spadla klec. Během zatčení údajně ani nemrkla. „Carabinieri? Nu dobrá,“ řekla klidně.

Do vedení italské mafie se derou ženy, nahrazují uvězněné bosse

Vlivná Maria Licciardiová dosud vedla klan Licciardiů a její okolí jí přezdívá Kmotra. Kvůli jejímu nízkému vzrůstu se jí ovšem říká také „la piccoletta“ („Maličká“).

A kvůli divokosti i „Bloody Mary“, píše list The Times s tím, že se žena stala předlohou pro postavu mafiánky Scianely v televizním seriálu Gomora.

Klan na předměstí Neapole založil ženin bratr Gennaro, který v roce 1994 zemřel ve vězení. Sama už také byla zavřená, policie ji zatkla před dvaceti lety. Za své skutky si odseděla osm let. Svého času byla na seznamu třiceti nejhledanějších zločinců v Itálii. Otěže klanu převzala krátce poté, co se dostala znovu na svobodu. 

Proslulá je prý svou extrémní opatrností, díky které se dlouho vyhýbala ruce zákona. Policie si na ni došlápla při velkém zátahu na mafii už před dvěma lety, tehdy se však Licciardiové podařilo utéct. Dopadli ji až v sobotu ráno, když mířila za dcerou do španělské Málagy.

Licciardiová o sobě před lety řekla, že je „ženou v domácnosti“. „Ale vždycky jsem pracovala, vyráběla jsem boty. Nesnáším drogy a když vidím mladé narkomany, jsem zoufalá,“ líčila. Jeden z dalších bossů Camorry Luigi Misso ovšem o Bloody Mary prohlásil, že je zodpovědná za více než sto vražd.

Nyní je mafiánka podezřelá z účasti ve zločinecké organizaci, vydírání či podvodu. Policie také věří, že je mocná seniorka přední postavou kartelu Secondigliano složeného z několika dalších klanů. Ty společně bohatnou na pašování drog, vydírání a praní špinavých peněz, uvádí stanice Deutsche Welle.

Zatčení navíc přišlo jen pár dní poté, co španělská policie chytila šéfa kalábrijské ’Ndranghety Domenica Paviglianitiho. Bývalý „boss všech bossů“ prchal dva roky od chvíle, kdy ho kvůli úřední chybě omylem propustili z vězení.

21. prosince 2019


Video