Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po Marmoladě řeší Italové, co dál. S uzavřením hor utíkají podnikatelům zisky

  19:19
Po nedávné tragédii v Marmoladě zvažují italské úřady další bezpečnostní rizika, která turistům v oblasti mohou hrozit. Zatímco záchranáři nadále pokračují v pátrání po dvou stále pohřešovaných, v zemi se nyní diskutuje o tom, jak zabránit opakování tragédie. Zároveň se hledá rovnováha mezi zmírněním rizik a zachováním ekonomického zázemí pro místní, jejichž živobytí závisí na horské turistice.
Horská bouda nedaleko ledovce Punta Rocca poblíž obce Canazei. Od nedělního...

Horská bouda nedaleko ledovce Punta Rocca poblíž obce Canazei. Od nedělního neštěstí řeší italské úřady, jak se vyvarovat dalším obětem. (6. července 2022) | foto: ČTK

V horských městečkách v okolí italské Marmolady, nejvyššího vrcholu italských Dolomit, se konečně rozjížděla pro podnikatele úspěšná letní sezona, když se minulou neděli odpoledne utrhla obrovská masa ledovce na jeho severní straně a sesunula se do údolí. Hotely, restaurace i horské útulky byly v té době plné lidí, stejně tak jako stezky obsazené turisty, horolezci a cyklisty.

Počet obětí sesutí části ledovce dosud vystoupal na deset. Představitelé tří měst ležících na okraji Marmolady okamžitě po neštěstí přijali rozhodnutí uzavřít klíčové přístupové body do vyšších poloh hory. Tento krok však u některých lidí vyvolal odpor. Informaci přinesl deník The Guardian.

Někteří turisté se totiž snaží zákaz obejít a do hor míří stále. „Naší prioritou je bezpečnost jak pro ty, kteří provádějí záchrannou operaci na místě, tak i pro turisty, kteří mají do blízkosti místa zákaz vstupu,“ říká Dimitri Demarchi, náměstek starosty města Canazei, hlavního letoviska v oblasti. „Potřebujeme také čas na to, abychom pochopili, jaká je situace na ledovci. Vše průběžně monitorujeme,“ dodává.

V tamních médiích se nyní často skloňuje příklad alpského města Courmayeur na italské straně masivu Mont Blanc. Tamní ledovec jménem Planpincieux na vrcholu Grandes Jorasses (4 200 m) také již několik let hrozí odtržením až 250 tisíc kubických metrů ledu. Od roku 2013 ho však úřady pečlivě monitorují, aby zjistily rychlost tání ledu.

V několika posledních letech také několikrát evakuovali skupinu domů, většinou rekreačních objektů, ve vesnici nacházející se přímo pod ledovcem. Kdykoli se objevilo varování, že hrozí sesunutí ledovce, uzavřela se i tamní hlavní silnice. Jen pouhý den po tragédii na Marmoladě úřady silnici uzavřely a jeden dům evakuovali kvůli obavám, že by silné bouřky mohly hnout s masou ledu i tam.

3. července 2022

„Pokaždé, když se zavedou preventivní opatření, dochází k nepříjemné odezvě ze strany provozovatelů turistických zařízení,“ říká starosta Courmayeuru Roberto Rota. „Jejich hněv je pochopitelný, ale my nemůžeme sedět s rukama v klíně,“ dodává. Podle něj je bezpečnost lidí vždy priorita. Situace s ledovci je složitá na celém světě. „Pokud spadne v oblasti, kde není žádný turistický ruch nebo kde nežijí lidé, nic se neděje,“ říká starosta. V údolí Val Ferret ale podle něj chodí každý den do hor tisíce lidí, kterým hrozí nebezpečí. „Může tak dojít i k situaci, že se celé údolí na několik měsíců uzavře,“ uzavírá Rota.

V italských Alpách se utrhl ledovec, zahynulo nejméně šest lidí

V Itálii je 903 ledovců, které dnes pokrývají plochu o 40 procent menší než ještě před třemi desetiletími. Italská odnož Světového fondu na ochranu přírody (WWF) tento týden varovala, že ledovce nacházející se pod nadmořskou výškou 3 500 metrů zmizí podle prognóz během příštích 20 až 30 let kvůli globálnímu oteplování všechny do jednoho. Ústup ledovců má tak nevyhnutelný vliv na cestovní ruch i horské sporty.

Jediným ledovcem v Itálii, na kterém je možné v létě lyžovat, je už jen Livrio v národním parku Stelvio. „Každé léto sem jezdí trénovat profesionální lyžaři z celého světa, ale možnosti ledovce jsou rok od roku menší,“ říká Stefano Morosini z národního parku Stelvio. Ledovec podle něj pomalu ale jistě taje, takže není jasné, kolik let se tam ještě bude moci lyžovat.

Morosini je zároveň instruktorem horolezectví v tamním horolezeckém klubu. Domnívá se, že by mělo být spíše na jednotlivcích, aby posoudili riziko výletu, než hory zcela uzavírat. Podle něj by úřady denně měly vydávat bulletin o lavinovém nebezpečí i v létě, nejen v zimě. „Když je teplo, je riziko zborcení ledovce velké,“ říká Morosini. Podle něj je třeba, aby lidé měli informace na denní bázi. „Pokud je riziko příliš vysoké, pak by se měli svého výletu vzdát,“ dodává. „Při výstupu na ledovec nikdy neexistuje nulové riziko,“ uzavírá Morosini.

Teploty vzduchu na vrcholu Marmolady ve dnech těsně před sesutím části ledovce přesáhly 10 °C, to odborníci označují za „extrémní horko a zjevně něco neobvyklého“. V posledních dnech se tam ochladilo, ale není jasné, kdy úřady zákaz vstupu do hor zruší.

„Marmolada je královnou Dolomit a je to významný turistický cíl,“ říká Dimitri Demarchi, zástupce starosty městečka Canazei. Ví, o čem mluví, neboť tam sám vlastní hotel. „Je jasné, že dopad uzavření hor je pro nás obrovský,“ říká. Podle něj je ale v tuto chvíli vše spíše v emocionální rovině, protože na hodnocení ekonomických dopadů je ještě brzy. „Musíme počkat na bezpečnostní posudek odborníků a teprve potom vymyslet, co dál,“ uzavírá podle The Guardianu Demarchi.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...