Po sesuvu ledovce v Itálii pohřešují tři Čechy. Deník píše o české oběti

  7:14aktualizováno  20:21
Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsal deník Il Messaggero a agentura AGI. Mezi pohřešovanými jsou podle agentury ANSA tři Češi. Ministerstvo zahraničních věcí v tuto chvíli informaci však nemůže potvrdit. Obětí je zatím sedm, identifikovat se podařilo čtyři, z toho tři jsou Italové. Horská služba v pondělí ráno zvýšila odhad počtu pohřešovaných na 20 lidí.

Mezi 20 pohřešovanými jsou tři Češi, napsala italská tisková agentura Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA).

Kromě trojice Čechů záchranáři hledají také 11 Italů, tři Rumuny a po jednom člověku z Rakouska a z Francie. Obětí je zatím osm, přičemž jedna z nich je podle italských médií z Česka.

Podle šéfa Tridentské provincie Maurizia Fugattiho je obětí celkem sedm. Osmá oběť, o které hovořila média, je v kritickém stavu, ale stále žije, uvedla veřejnoprávní televize RAI.

Ministerstvo zahraničních věcí však nemá zatím potvrzeno, že by se mělo jednat o Čechy. „Od italských úřadů do této chvíle nemáme potvrzené informace o případných nezvěstných nebo mrtvých českých občanech. Náš generální konzulát v Miláně je v kontaktu s italskou policí, nicméně situace na místě je nepřehledná, stále probíhá záchranná operace,“ uvedlo na dotaz iDNES.cz po 11. hodině ministerstvo zahraničních věcí (MZV).

Na krizovou linku ministerstva zahraničí se dosud obrátilo několik českých občanů, kteří někoho v oblasti pohřešovali. „Drtivou většinu těchto podnětů už se podařilo vyřešit, že se ti lidé buď sami ozvali, nebo my jsme zjistili, že jsou v pořádku,“ řekla ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace Černínského paláce.

Naděje na přežití pod ledem je nízká

Do oblasti přiletěl i vrtulník se speciálním zařízením, které detektuje mobilní signál. „Nekopeme, protože materiál ze včerejšího (nedělního) sesuvu, který tvoří prach, led a kameny, se dost zpevnil,“ řekl italskému tisku šéf alpské záchranné služby Maurizio Dellantonio.

Italská média také informovala, že dnes odpoledne se z vrcholu Marmolady, kde se tragédie stala, uvolnil další kus ledu.

Na místo se v pondělí odpoledne dostavil po komplikacích způsobených špatným počasím italský premiér Draghi. Podle něj tato dramatická událost „zajisté souvisí se zhoršením životního prostředí a klimatickou situací“. Uvedl, že vláda musí přijmout opatření, jež by snížila na minimum možnost, že se obdobná tragédie bude opakovat.

Záchranáři italskému tisku sdělili, že naděje na nalezení někoho živého není vysoká. Záchranné akce komplikuje špatné počasí. Po čtvrté hodině se pátrací akce, přerušené kvůli bouřce, obnovily. Podle záchranářů je obtížná i identifikace obětí, protože mnohá těla led zřejmě roztrhal.

Podle deníku Il Messaggero jsou mezi oběťmi Italové, Němci, Rumuni a Češi. Při sesuvu ledovce na hoře Marmolada bylo zraněno osm lidí, včetně dvou cizinců, jejich národnost ale italská média neuvádějí.

Ledovce v Andách se za pouhých 30 let zmenšily o polovinu, vyplývá ze studie

Některá média, například televize SkyTg24 nebo agentura ANSA píšou na svých webech o devíti zraněných, La Repubblica o deseti.

Pracovníci českého generálního konzulátu v Miláně se snaží od místních úřadů získat bližší informace „Oficiální informace od italských úřadů zatím nemáme. Situace na místě není příliš přehledná, záchranná operace tam ještě pokračuje,“ řekla ráno Mariana Wernerová z odboru komunikace Černínského paláce.

Úmrtí či přítomnost českých turistů na ledovci nemohlo na dotaz ČTK potvrdit ani tiskové oddělení tridentské provincie.

Obětí je zatím osm, identifikovat se podařilo čtyři, z toho tři jsou Italové. Asi 20 lidí se ještě pohřešuje, podle deníku Il Messaggero jsou mezi nimi Italové, Němci, Rumuni a Češi.

Hrozí riziko dalších závalů

Pozemní záchranáři byli v neděli večer kvůli možnému dalšímu sesuvu ledovce z místa odvoláni, pět nasazených helikoptér pátralo dál. Přes noc pátrání pokračovalo s pomocí dronů s termokamerami. Za úsvitu záchranné týmy obnovily činnost. „Riziko dalších závalů je vysoké,“ řekl listu La Repubblica Walter Cainelli, který řídí místní horskou a speleologickou záchrannou službu.

„Stále probíhají kontroly majitelů 16 aut, která se v současné době nacházejí na parkovištích v blízkosti přístupových cest do oblasti,“ uvedla horská služba. Dvě z těchto vozidel mají českou poznávací značku.

V pondělí dopoledne má na místo přijet italský premiér Mario Draghi. Už dorazily dvě skupiny příbuzných obětí, jejichž těla byla převezena na zimní stadion v obci Canazei, kde byla zřízena smuteční síň. V Canazei se též nachází operační středisko koordinující pátrací akce po pohřešovaných.

Je to „nepředstavitelná katastrofa, takový masakr, že bude obtížné určit přesnou totožnost obětí, protože těla byla roztrhána“ proudem ledu a kamení, sdělili agentuře ANSA vyšetřovatelé. Masa ledu a kamení se po úbočí hory řítila rychlostí až 300 kilometrů za hodina, napsal list Il Messaggero.

„Slyšeli jsme hluk, jako když velmi silně prší, otočili jsme se a viděli šest nebo sedm lidí, kteří začali utíkat, aby unikli, ale velmi rychle dorazila černá vlna a všechno zasypala,“ řekla v rozhovoru se stanicí Tgr Rai Trentino žena, která se na horu vydala se svým mužem. „Byli tam horští vůdci, kteří nás za chvíli uklidnili a zavolali záchranáře. Řekli nám, co máme dělat,“ dodala.

„Něco takového jsem na Marmoladě ještě neviděl. Nebyla to obvyklá zimní lavina, druhý nebo třetí stupeň; to byla příroda. Pokud bychom chtěli provést srovnání se stavbou, mohli bychom mluvit o selhání konstrukce,“ řekl agentuře ANSA jeden ze záchranářů. „Je jasné, že jde o meteorologickou záležitost, kterou nedokážou předpovědět ani ti nejlepší průvodci,“ dodal.

Teplotní rekord

Podle prvních informací došlo k odtržení ledovce v úseku vedoucím z Pian dei Fiacconi do Punta Penia ve výšce 3 260 metrů na běžné trase na vrchol Marmolady.

Svědci tvrdí, že se blok ledu prolomil na dvou místech a zřícení vytvořilo lavinu ledových úlomků na frontě dlouhé asi tři sta metrů. V době zřícení masivu se v tomto úseku nacházelo několik turistů.

V italských Alpách se utrhl ledovec, zahynulo nejméně šest lidí

Na vrcholu Marmolady, která je s 3343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, byl v sobotu naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. „To je extrémní vedro,“ řekl italské státní televizi RAI alpský záchranář Walter Milan. „To je něco naprosto mimořádného,“ dodal.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovořil na instragramu o „nejhorším možném čase a dni, kdy se ten kus mohl uvolnit“. Krátce po poledni se v letní neděli na oblíbeném masivu nacházel nespočet horolezců.

Podobným událostem nelze zabránit

S faktem, že sesuv ledovce souvisí se změnou klimatu, souhlasí i glaciolog Zbyněk Engel z Univerzity Karlovy.

„Určitě to s teplotou souvisí,“ řekl Engel. „Je to jednoduše patrné i z časování, kdy došlo k té události. Protože to bylo někdy mezi půl pátou a pátou hodinou odpoledne. Což je doba, kdy kulminují teploty v těchto výškách,“ dodal.

Na dotaz, zda se dá podobným událostem zabránit nebo vytipovat rizikové oblasti, řekl, že lze některé nejfrekventovanější cesty sezónně sledovat.

„Popřípadě se snažit uzavírat. Před několika lety se na celou letní sezónu povedlo ve Švýcarsku uzavřít cestu v horské oblasti Bergel. A skutečně tam došlo asi rok na to ke zřícení obrovské části jednoho skalního hřbetu. Ale jsou to spíše výjimky, kdy se to takto povede,“ řekl.

Ke klimatické situaci v Alpách Engel řekl, že tamní teplota je proti předindustriálnímu období o 1,6 stupně až dva stupně Celsia vyšší.

„Kromě nárůstu teplot se meziročně zvyšuje hloubka, do které to rozmrzá. Když to roztaje, tak se povrch rozvolní a je tam mnohem větší šance, že dojde k sesunu části hornin. V tomto případě se jednalo primárně o ledovcovou záležitost, ale dost často je to kombinace,“ doplnil.

Pády lavin v zahraničí, při kterých zemřeli čeští občané

31. května 1970 se stala historicky nejhorší katastrofa spojená s pádem laviny, při které zahynuli čeští občané. Situace se udála pod peruánským Huascaránem, kde lavina ledu a kamení pohřbila celou čtrnáctičlennou výpravu československých horolezců.

22. března 2010 - Pod lavinou ve Velké Fatře na severu Slovenska zahynuli dva čeští turisté. Lavina zasáhla ještě třetí českou lyžařku, ta ale vyvázla sama.

2. dubna 2010 - Dva čeští turisté stržení lavinou zahynuli v italských Alpách. Sněhová masa, která zasáhla Čechy, se uvolnila ve výšce skoro 2800 metrů u vesničky Solda (německy Sulden) v oblasti Horní Adiže.

15. září 2015 - Sedm turistů včetně tří Čechů zabila lavina ve francouzských Alpách. Neštěstí se stalo v oblasti Pelvoux pod vrcholem hory Dôme de Neige des Ecrins měřící 4015 metrů.

7. února 2016 - Rozsáhlá lavina v tyrolském Wattenbergu v Rakousku východně od Innsbrucku zasypala celkem 17 lyžařů z České republiky, pět z nich neštěstí nepřežilo.

22. ledna 2017 - Dva Češi přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, dva se podařilo zachránit.

8. března 2020 - Při sesuvu velké laviny na severní straně horského masivu Dachstein v rakouských Alpách zahynulo pět lidí. Rakouská policie potvrdila, že oběti jsou čeští občané. Všichni byli z jedné skupiny. Podle šéfa hornorakouských horských záchranářů Christopha Preimesbergera turisté pravděpodobně sami uvolnili sněhovou masu.

3. července 2022 - Při sesuvu ledovce v italských Alpách zahynulo nejméně šest lidí, jedna oběť je podle deníku Il Messaggero z ČR. Asi 16 osob se ještě pohřešuje, podle listu jsou mezi nimi Italové, Němci, Rumuni a Češi.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  10:28

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Zkoušel zapalovač a zavinil škodu za 60 milionů. Byla to klukovina, řekl soudu

19. března 2024  10:01

Osmiletý trest vězení navrhuje žalobce pro Vladimíra Brože, který podle spisu na Silvestra 2021...

KOMENTÁŘ: Půlka národa že je rizikem pro stát? To ještě může být zajímavé

19. března 2024

Premium V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu jedna z asi nejbizarnějších schůzí v její porevoluční historii....

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...