Pád lanovky v italském horském středisku Stresa Mottarone si vyžádal čtrnáct...

Pád lanovky v italském horském středisku Stresa Mottarone si vyžádal čtrnáct životů. Kabina spadla na hoře Mottarone u jezera Maggiore, které leží částečně v italských regionech Piemont a Lombardie. (23. května 2021) | foto: AP

Italská televize zveřejnila video pádu lanovky. Policie to přitom zakázala

  • 174
Italská veřejnoprávní televize Rai čelí kritice poté, kdy zveřejnila video květnové nehody, při které po pádu kabiny lanovky zemřelo čtrnáct lidí. Policie přitom zakázala šířit veškerý obsah spojený s vyšetřováním. Video se také prostřednictvím televize poprvé dostalo mezi příbuzné obětí.

Kabina lanovky dojela téměř k cílové stanici. Na videu je pak vidět, že těsně před možným výstupem najednou změnila směr a s rychlostí začala po laně sjíždět zpět. Na nejbližším sloupu se na kladkách odpojila z lana a dopadla na zem mezi stromy.

Italská média přitom v květnu informovala, že se utrhlo nosné lano. Kabina spadla do zalesněného a strmého terénu asi 300 metrů před cílovou stanicí. K nehodě došlo na hoře Mottarone u jezera Maggiore, které leží částečně v italských regionech Piemont a Lombardie.

Havárie, která se odehrála na konci května, si vyžádala čtrnáct obětí. Pět zemřelých a jedno z raněných dětí pocházelo z Izraele, oznámilo tamní ministerstvo zahraničí. List Corriere della Sera napsal, že při neštěstí zahynul rovněž jeden Íránec. Zbytek obětí, které zemřely na místě, pocházel z Itálie, uvedl list.

Zraněné byly také dvě děti ve věku 9 a 5 let, které záchranáři převezli do nemocnice v Turíně. Starší z nich v nemocnici zemřelo, druhé dítě utrpělo poranění lebky a zlomeniny končetin. Bylo však při vědomí. Sirotka nyní chce adoptovat několik rodin.

V souvislosti s pádem lanovky byl zatčen majitel firmy, která lanovku provozovala, a dva její zaměstnanci. Podle prokuratury zřejmě záměrně vyřadili z provozu jednu ze záchranných brzd, která způsobovala problémy. Chtěli tak zachovat obnovený provoz lanovky, který přerušila pandemie covidu-19. Muži jsou podezřelí ze zabití a neúmyslného způsobení hromadné nehody. 

Hora Mottarone v severoitalském regionu Piemont, asi 150 kilometrů od Turína, je oblíbeným výletním cílem v zimním i letním období. Lanovku na vrchol často využívají i rodiny s dětmi, které jezdí do tamního zábavního parku Alpyland.

Lanovka byla uvedena do provozu 1. srpna 1970. V letech 2014 až 2016 prošla kompletní úpravou. Trasa na vrchol je rozdělená na dva úseky, napsal server RaiNews.

23. května 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Piemont, Turín

Video