Garisenda a Asinelli jsou poslední z desítek těchto středověkých objektů, které v Bologni stály. O tom, že se naklání, psal už Dante Alighieri ve 14. století. | foto: Profimedia.cz

Senzory zachytily změny v šikmé věži v Bologni, památce hrozí zřícení

  • 32
Senzory, které kontrolují stav šikmé věže Garisenda v italské Bologni, začaly zaznamenávat nezvyklé údaje, informoval italský tisk. Experti se obávají, že hrozí zřícení jednoho ze středověkých symbolů města. Radnice a památkáři se snaží zjistit, zda se situace věže opravdu zhoršila, nebo se jedná o chybu v měření.

Garisenda je jednou ze dvou středověkých věží, které představují jeden ze symbolů univerzitního města. Šikmá věž je stará více než 900 let a měří 48 metrů. Je nižší ze dvou věží, jež se nacházejí v centru. Její stav již řadu let kontrolují senzory, které zaznamenávají eventuální pohyby stavby stojící na chatrných základech.

Kvůli nejnovějším hodnotám měření radnice již o víkendu nechala zastavit provoz v okolí věže, aby odborníci mohli lépe vyhodnotit údaje z čidel. Vyloučeny nejsou podle tisku ani mimořádné stavební zásahy.

Garisenda spolu se sesterskou věží Asinelli, která měří zhruba 100 metrů, jsou poslední z desítek těchto středověkých objektů, které v Bologni stály. Garisenda měla již krátce po výstavbě ve 12. století problémy se stabilitou. O tom, že se věž Garisenda naklání, píše Dante Alighieri ve své Božské komedii na počátku 14. století.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Itálie, Bologna

Video