Zakladatel Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo a jeho nový šéf Luigi Di Maio v Římě...

Zakladatel Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo a jeho nový šéf Luigi Di Maio v Římě (19. ledna 2018) | foto: AP

Italské Hnutí pěti hvězd otočilo, z programu škrtlo referendum o euru

  • 5
Hnutí pěti hvězd v Itálii upustilo od klíčového bodu své dřívější agendy - referenda o euru. Nově je také ochotno jít do vládní koalice s jinou stranou. Parlamentní volby se mají v Itálii konat 4. března. Populistické uskupení komika Beppe Grilla by podle průzkumů mělo z voleb vyjít jako nejsilnější samostatná strana.

Hnutí pěti hvězd založil v roce 2009 komik Beppe Grillo. Nové uskupení přilákalo voliče svým protestem proti korupci a nepotismu ve světě italské politiky i byznysu. 

Nový šéf hnutí Luigi Di Maio, který uskupení vede od loňského září, se na rozdíl od někdejší plamenné Grillovy rétoriky snaží vystupovat umírněněji. Důraz klade na hospodářskou agendu; od boje s korupcí neupustil.

Předvolební program Di Maio prezentoval na sjezdu hnutí ve městě Pescara na jaderském pobřeží. Představil zde také kandidáty strany. Jedním z nich je i Gregorio de Falco, hrdina záchranné operace při havárii lodě Costa Concordia.

Hnutí v programu o 20 bodech slibuje mimo jiné zrušení 400 „zbytečných“ zákonů, odvolání důchodové reformy či „drastické“ snížení daní. Chudobu chce strana vyřešit tak, že každému, kdo si bude hledat práci, chce měsíčně vyplatit až 780 eur (19 800 Kč).

Průzkumy vede Berlusconiho koalice

Hnutí pěti hvězd je podle předvolebních prognóz nejsilnější politickou stranou. Různé předvolební průzkumy mu v průměru připisují zhruba 28 procent hlasů, tedy o pět procentních bodů více než vládnoucí Demokratické straně.

KOMENTÁŘ

Italskou kampaň ovládá téma migrace, nezmar Berlusconi je zpět

Politické síly pravého středu v čele se stranou Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho ovšem uzavřely předvolební koalici, již by podle průzkumů volilo 37 procent voličů. V koalici je kromě Berlusconiho strany Liga severu a strana Bratři Itálie. Na získání většiny v zákonodárném sboru je podle nového volebního zákona zapotřebí alespoň 40 procent hlasů. 

Středolevá koalice kolem Demokratické strany bývalého premiéra Mattea Renziho by se podle průzkumů musela spokojit s 27,3 procenta hlasů. Vše nicméně stále zůstává otevřené, protože 37,5 procenta voličů ještě není rozhodnuto, zda vůbec půjdou k volbám, a pokud ano, pro koho případně budou hlasovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video