Ital je po pěti měsících volný

Kolumbijští povstalci propustili z humanitárních důvodů italského inženýra, kterého pět měsíců zadržovali v odlehlé části země. Gianluigiho Ravottiho pustili členové Revolučních ozbrojených sil Kolumbie FARC na svobodu v neděli, aniž za něj bylo zaplaceno výkupné.

Propuštěn byl v odlehlé venkovské oblasti asi sto třicet kilometrů severně od města Medellín. To, že je technik, který byl unesen loni, když pracoval na opravě místní hydroelektrárny volný, potvrdilo italské velvyslanectví v Bogotě.

Mužovo propuštění umožnilo vyjednávání nevládních organizací s povstalci. Podle italské ambasády odletěl Ravotti, jenž byl v relativně dobrém zdravotním stavu, ihned zpět domů.

Kolumbií zmítá už třicet osm let občanský konflikt. V roce 2001 tam bylo uneseno kolem tří tisíc lidí, včetně 49 cizinců. Většinu únosů mají na svědomí levicoví povstalci, kteří tak chtějí získat peníze k vedení bojů.

Vláda bojuje s rebely od 60. let 

Kolumbie od roku 1964 prožívá nejdelší krvavou občanskou válku v Latinské Americe. Konflikt si už vyžádal na 120 tisíc obětí. Jen v posledním desetiletí zahynulo na 35 tisíc lidí. Gerily navíc ročně unášejí na 2500 osob, za které vyžadují výkupné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video