Irácký trestní soud v Bagdádu (5. května 2019)

Irácký trestní soud v Bagdádu (5. května 2019) | foto: AP

Irák posílá na smrt další dva Francouze. Paříž nesouhlasí, zpátky je nechce

  • 51
Irácký soud v neděli odsoudil k trestu smrti další dva francouzské občany za příslušnost k teroristické organizaci Islámský stát. Hrdelní trest tak během týden trvajícího procesu vynesl už nad devíti francouzskými džihádisty a jedním Tunisanem. Francouzská vláda prohlásila, že chce popravám svých občanů zabránit, ale nestojí o jejich návrat do vlasti.

Vládní mluvčí Sibeth Ndiayeová podle agentury AFP oznámila, že Francie v daném případě intervenuje „na nejvyšší úrovni“. Zopakovala ale předchozí prohlášení šéfa diplomacie Jeana-Yvese Le Driana, že proces v Iráku postupuje podle dostupných zjištění regulérně a spravedlivě, za přítomnosti obhajoby.

„Francouzi, kteří opustili svou zemi, aby se chopili zbraní při teroristických akcích - a je třeba si stále připomínat, o kom mluvíme - mají stejně jako ostatní právo na konzulární ochranu,“ zdůraznila mluvčí.

Protiteroristický tribunál v Bagdádu v neděli odsoudil k smrti 28letého Vianneye Ouraghiho. Tento Francouz alžírského původu před soudem přiznal, že „spolupracoval s Islámským  státem (IS)“, zdůraznil ale zároveň, že „se nikdy nezúčastnil bojů v Sýrii ani v Iráku“. Kromě něj byl dnes k nejvyššímu trestu odsouzen také 32letý Francouz Fodfil Tahar Aouidate.

Podle iráckých zákonů může být k smrti odsouzen kdokoliv, kdo se připojil k organizaci, jež je považována za teroristickou, ať už se účastnil bojů, či nikoliv.

Francie chce zpět děti radikálů, kteří se přidali k Islámskému státu

Oba dnešní odsouzení jsou součástí skupiny dvanácti džihádistů, kteří byli zatčeni v Sýrii a letos v lednu následně převezeni do Iráku. Deset z nich jsou Francouzi. Odsouzení mají 30 dní na to, aby se odvolali, jejich advokát už naznačil, že se tak chystá učinit.

Bagdád již od roku 2018 odsoudil k smrti přes 500 cizích státních příslušníků patřících k IS, mužů i žen, žádného však dosud nepopravil. Jeden Němec dokonce dosáhl po odvolání změnu rozsudku na doživotní vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video