Je to 38 nebo 33? Televizní diváky v Irsku znejistěl světelný klam (7.10.2017)

Je to 38 nebo 33? Televizní diváky v Irsku znejistěl světelný klam (7.10.2017) | foto: Rte.ie

38 nebo 33? Diváci irské loterie hovoří o podvodu, šlo jen o světelný trik

  • 11
Sobotní losování Irské národní loterie se stalo na internetu předmětem diskusí. Pozorní televizní diváci si totiž všimli, že během losování se původní tažené číslo 38 "změnilo“ v číslo 33. Nešlo však o žádný podvod, vytažené číslo se v jiné proměnilo jen vinou hry světla, které osmičku v určitých částech jednoduše „vygumovalo“.

O kuriozitě se zmiňují média na britských ostrovech, píší o ní například na BBC. Všimli si jí diváci, kteří sledovali sobotní losování a někteří mluví o podvodu.

Přestože moderátorka zahlásila jako druhé vylosované číslo správně 38, oni na svých obrazovkách po chvíli spatřili míček s číslem 33.

Podle šéfů loterie šlo však pouze o iluzi.

Míček, na němž bylo viditelně a zřetelně několikrát natištěno číslo 38 (ostatně je to vidět i na detailu míčku), se vinou nárazu dalších vylosovaných míčků pootočil tak nešťastně, že světelný paprsek, který na něj mířil, prostě část jedné z osmiček zakryl. Diváci si tak nebyli zcela jistí, které číslo skutečně vyhrálo.

„Váha a velikost každého míčku, stejně tak čísla na něm, jsou pečlivě kontrolovány před každým losováním. Na proces každého losování pak nezávisle dohlížejí auditoři KPMG,“ uvedla společnost v prohlášení. Odmítla tak spekulace o zfalšování losování.

Skandál srbské loterie: vítězné číslo hlásili dřív, než vypadlo z osudí

„Problematický“ míček byl tažen v loterii Lotto Plus 1, kde je v jackpotu půl milionu eur (asi 13 milionů korun).

Podle webu loterie v ten den v dané hře nikdo nevyhrál hlavní cenu. Nejvyšší výhru (550 eur) si za uhodnutí tří čísel ze šesti základních vytažených čísel odnesli dva sázející.

Co vás jako první napadlo, když jste viděli „záměnu“ čísla 38 za 33?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 16. října 2017. Anketa je uzavřena.

Je to optický klam.
Je to optický klam. 667
Je to podvod.
Je to podvod. 216

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Témata: Loterie, BBC, KPMG, podvod

Video