Ropný tanker u syrského ropného terminálu Bánijás se stal terčem útoku vedeného...

Ropný tanker u syrského ropného terminálu Bánijás se stal terčem útoku vedeného z libanonských vod pomocí bezpilotního letadla. Hasiči požár na lodi uhasili. (24. dubna 2021) | foto: Reuters

Bezpilotní letoun zasáhl u Sýrie ropný tanker, požár hasiči uhasili

  • 94
Íránský ropný tanker u syrského terminálu Bánijás v sobotu zasáhly dvě střely z bezpilotního letounu. Loď se zřejmě stala terčem útoku vedeného z libanonských vod. Hasičům se podařilo uhasit způsobený požár. Íránská televize Al-Alám oznámila, že šlo o jeden ze tří íránských tankerů, které k Bánijásu dorazily nedávno.

V pobřežním Bánijásu je rafinerie, jež spolu se stejným zařízením v Homsu zajišťuje značnou část nafty, topného oleje a benzinu potřebného v Sýrii.

Podle Íránu je tanker poškozen, ale nikdo při útoku nebyl zraněn a nepřišel o život. Arabská televize Al-Majádín oznámila, že loď pravděpodobně zasáhl izraelský bezpilotní letoun. Izraelská armáda to zatím nechala bez komentáře.

Syrské ministerstvo ropného průmyslu informovalo, že po zásahu z bezpilotního letounu začal hořet jeden zásobník tankeru a že se vzniklý požár zanedlouho podařilo uhasit.

Sýrie, ve které začala v roce 2011 občanská válka, se již rok potýká s nedostatkem benzinu a podle agentury Reuters jsou na území kontrolovaném vládou zavedeny příděly. Ceny této komodity tam rychle rostou.

Loni byly ze Sýrie ohlášeny útoky drony na ropná zařízení v provincii Homs. Způsobily hlavně materiální škody.

Sýrie do roku 2011 produkovala denně 400 000 barelů ropy, loni už podle ministerstva ropného průmyslu jenom 89 000 barelů. Z nich 80 000 pochází ze severních oblastí, jež spravují syrští Kurdové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video