Údajně zfalšovaná a původní fotografie testu íránských raket

Údajně zfalšovaná a původní fotografie testu íránských raket | foto: ČTK

Írán zfalšoval fotografii s testem raket, tvrdí expert

  • 97
Írán údajně zfalšoval fotografii, na níž dokumentoval středeční test raket dlouhého a středního doletu. Tvrdí to podle agentury AP expert na mezinárodní vztahy Mark Fitzpatrick a odborníci na počítačovou animaci. Dodatečná úprava snímku měla podle Fitzpatricka zamaskovat skutečnost, že jedna ze střel selhala.
Ředitel Programu pro nešíření atomových zbraní, který působí při Mezinárodním institutu strategických studií v Londýně, svůj názor opírá o zveřejněné fotografie raketové zkoušky. Na snímku, který ve středu na své internetové stránky umístily íránské revoluční gardy, je zachycena čtveřice střel v momentě odpalu z neznámého místa v poušti.

Podle vyjádření gard, které zkoušku provedly, byly součástí testu devíti raket typu země-země včetně nové balistické rakety Šaháb-3 (Létavice), která je údajně s to zasáhnout cíl vzdálený až 2 000 kilometrů.

Tatáž fotografie zveřejněná íránskou tiskovou agenturou Sepah News, však ukazuje pouze tři odpálené rakety. Čtvrtá stojí nehybně na odpalovacím vozidle. Fitzpatrick, který měl dříve na americkém ministerstvu obrany na starosti kontrolu zbraní, je přesvědčen, že snímek byl počítačově upraven, aby zakryl fakt, že střela nebyla funkční.

"Celým účelem těchto odpalů bylo demonstrovat schopnosti Íránu a fotografie ukazující, že jedna ze čtyř raket selhala, by neměla ten zamýšlený dopad," domnívá se Fitzpatrick.

Jeho názor podporují i vyjádření odborníků na počítačovou animaci. Oblaka prachu a plameny šlehající od údajné čtvrté odpálené rakety jsou podle nich skoro identické s doprovodnými jevy u jiné ze střel na snímku. Jsou proto přesvědčeni, že byly jednoduše zkopírovány, a to navíc dost amatérsky.

Také podle amerických tajných služeb nebyly raketové testy Íránu, které byly součástí několikadenních vojenských manévrů v Perském zálivu, tak rozsáhlé, jak je Teherán v předchozích dvou dnech líčil. Stanice CNN dnes citovala nejmenovaný armádní zdroj obeznámený s posledními zpravodajskými informacemi, podle něhož Írán ve středu odpálil pouze sedm střel, a ne devět, a ve čtvrtek jen jedinou - nejspíš tu, která ve středu selhala.

Teherán nové testy raket schopných zasáhnout Izrael, ale i Balkán oznámil den po podpisu česko-americké smlouvy o výstavbě radaru protiraketové obrany USA na území ČR, který má být namířen právě proti hrozbě útoku ze strany Íránu. - čtěte Podívejte se na test íránských raket, které doletí až do Evropy

Vysloužil si za to ostrou kritiku od západních zemí a zejména Spojených států, které Teherán vyzvaly k bezodkladnému zastavení výroby a zkoušek raket středního a dlouhého doletu, jejichž vývoj označily za porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video