Při výbuchu zahynul i generál Revolučních gard. Ilustrační snímek

Při výbuchu zahynul i generál Revolučních gard. Ilustrační snímek | foto: AP

Írán zatkl novináře za odvysílání reportáže o výbuchu skladu

  • 28
Íránští agenti si přišli pro novináře, který ve vysílání stanice BBC v jazyce farsí informoval o sobotní explozi muničního skladu u Teheránu. Při výbuchu zahynul i jeden z vůdců Revolučních gard, což vyvolává pochyby, zda to byla obyčejná nehoda. Írán trvá na tom, že se stala při přesunu munice.

Podle polooficiální íránské agentury Fars bezpečnostní agenti zatkli Hasana Fasího poté, co živě informoval o explozi, při níž zemřelo sedmnáct lidí včetně generála Revolučních gard Hasana Moghaddama. Dalších patnáct bylo zraněno.

Servis BBC ve farsí nemá povolení k působení v Íránu a pracovat pro něj je protizákonné. Stanice uvedla, že nemá v zemi žádné zaměstnance. "Naše služba mluvila s panem Hasanem Fasím jako s nezávislým komentátorem, jako to dělá s dalšími nezávislými novináři, akademiky a jinými veřejnými osobami z Íránu," sdělila. Vyjádřila znepokojení nad tím, že Írán zastrašuje lidi, kteří s ní hovoří.

Obyčejný přesun munice?

Oficiálně nastal výbuch při přesunu munice. Zástupci íránské exilové organizace Lidoví mudžáhidové ale agentuře AP řekli, že podle jejich informací došlo k explozi na základně, která patří složce Revolučních gard, jež má na starosti balistické střely. Podle nich ji způsobila některá z íránských raket.

Zabitý vůdce revolučních gard generál Hasan Moghaddam byl podle informací britského Guardianu právě jedním z klíčových expertů pro vývoj íránských raket. Z jakého důvodu se tak vysoce postavený muž Revolučních gard účastnil pouhého přesunu munice, Írán nesdělil.

"Víme jistě, že se nejednalo o sabotáž. Výbuch byla opravdu pouze nehoda bez politického pozadí," ujišťoval íránský mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: BBC, Írán, Raketa, Teherán

Video