Írán vůbec poprvé otestoval obávané balistické střely Šaháb-3. | foto: Reuters

Írán vystřelil Meteory, které straší Izrael

  • 182
Írán nad ránem odstartoval desetidenní vojenské manévry Velký Prorok II. Režim prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda už stihl otestovat i své nové balistické střely Šaháb-3, které mohou nést jaderné hlavice. Cvičení následuje jen několik dní po mezinárodních manévrech v Perském zálivu.

"Rakety Šaháb byly odpáleny. Mají dolet až dva tisíce kilometrů a mohou nést jaderné hlavice," citovala agentura Reuters reportéra státní televizní stanice Al-Alam vysílající v arabštině. Testy podle něj proběhly v centrální části země.

Nejvyšší íránští představitelé ale informaci dosud nepotvrdili. Pouze šéf Revolučních gard Ráhim Safáví oznámil, že armáda může v nejbližších dnech otestovat desítky raket, včetně starších střel typu Šaháb-2 (v perštině Meteor) s doletem pouhých 700 kilometrů.

Kromě raketových testů Íránci rovněž cvičí s ponorkami a loděmi v Perském a Ománském zálivu. Írán tak prý chce "jemně naznačit", že může narušit životně důležité námořní cesty pro ropné tankery. Přes Perský záliv se přepravuje 20 procent obchodované světové ropy.

Obávaný Šaháb-3 je podle expertů vylepšeným modelem severokorejské střely země-země Rodong-1. Západ se těchto raket obává, protože mohou zasáhnout území Izraele či americké vojenské základny v Perském zálivu.

Íránský ultrakonzervativní islámský režim je poslední rok kritizován především v souvislosti se svým jaderným programem. Ačkoliv se Teherán brání tím, že má na výrobu jádra pro mírové účely právo, západní velmoci se bojí jeho zneužití pro vojenské účely.

I to je důvod, proč v Rada bezpečnosti OSN v těchto dnech jedná o zavedení možných sankcí. Diskuse je ale obtížná, protože s takovým potrestáním Íránu nesouhlasí Rusko, které má právo veta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video