(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Provedli jsme další důležitý test balistické rakety, přiznali Íránci

  • 69
Írán přiznal, že provedl další test balistické rakety. V úterý to uvedla íránská agentura Fars, datum zkoušky ani dolet testované rakety však neupřesnila. Agentura AFP připomněla, že oznámení přichází týden poté, co se Spojené státy pokusily v Radě bezpečnosti OSN prosadit odsouzení balistického programu Íránu, údajně kvůli jeho raketovému testu z 1. prosince.

„Pokračujeme v testování raket a ten poslední test byl velmi důležitý,“ citovala agentura Fars velitele vzdušných sil íránských revolučních gard Amíra Alího Hadžizádeho. Podle něj Írán provádí každý rok čtyřicet až padesát testů balistických raket. Německý list Welt uvedl, že některé testované rakety jsou schopné doletět až do Evropské unie.

Tři drápy perského lva. Čím udeří íránská armáda, až vypukne válka

Američané a Izraelci Írán za jeho balistický program ostře kritizují a označují ho za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN o íránském jaderném programu i mezinárodní jaderné dohody s Teheránem z roku 2015. 

Jiné země nepovažují testování balistických raket ze strany Íránu za porušení těchto dokumentů, i když například Francie a Británie podle AFP považují íránské testy balistických raket za nevhodné a provokující.

Od mezinárodní jaderné dohody z roku 2015, v níž se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, Spojené státy letos odstoupily a zavedly vůči Íránu opět sankce. Dohodu uzavřel za USA bývalý prezident Barack Obama a současný prezident Donald Trump ji nepovažuje za dostatečnou, mimo jiné i proto, že se nevztahuje na balistický program.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 2231 se týká kontroly íránského plnění dohody o jaderném programu. Jeden z dodatků rezoluce vyzývá Teherán, aby se nevěnoval vývoji balistických střel schopných nést jadernou hlavici a aby neprováděl ani testy těchto raket.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video