Íránci ve městě Sanandadž protestují proti vládě a policejní brutalitě, kvůli níž zemřela mladá Mahsá Amíníová. (17. listopadu 2022) | foto: Profimedia.cz

A pak všechno potemnělo. Stovky Íránců už při protestech přišly o zrak

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Poškozená sítnice, přerušený zrakový nerv, protržená duhovka. I takovou diagnózu riskují lidé, kteří už desátým týdnem protestují proti teokratickému režimu v Íránu. Zasahující bezpečnostní složky totiž neváhají sáhnout k brokům či gumovým projektilům a mnohé demonstranty navždy zmrzačit. Stovky lidí už po zásahu do obličeje částečně nebo úplně osleply.

„Ve většině případů už se nedá nic dělat,“ říká pod podmínkou anonymity oční lékař z Teheránu. „Byli v šoku. Nevěřili, že tak najednou přišli o zrak. Snažím se jim dát naději, ale ze zkušenosti vím, že důsledky těchto zranění obvykle nebývají dobré,“ vypráví.

Mluví o lidech, kteří se v posledních týdnech zúčastnili protivládních demonstrací a odešli s krvácejícíma očima. Zasahující bezpečnostní složky se při rozhánění davu nerozpakují ani střílet. Používají gumové projektily, ale i kovové broky. Zemřelo už přes čtyři sta lidí, včetně šesti desítek dětí, a přeživší jsou mnohdy doživotně zmrzačení.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video