Obchod s alkoholem v iráckém Mosulu (17. října 2018)

Obchod s alkoholem v iráckém Mosulu (17. října 2018) | foto: Profimedia.cz

Výpalné už nestačí. Ozbrojenci v Iráku útočí na „nečisté“ prodejny alkoholu

  • 48
V Iráku se v posledních měsících množí útoky na obchody, které prodávají alkohol. Vláda muslimské země proto připravuje strategii, jak jejich majitele, jimiž jsou většinou křesťané, ochránit. Některé ze skupin, které na podniky útočí, jsou napojené na íránské milice.

„Tento měsíc jsme v Bagdádu zaznamenali devět útoků na obchody s alkoholem, při nichž byly podomácku vyrobené výbušniny umístěny před vchody obchodů. Exploze provozovny vážně poškodila,“ citoval místního policistu server The New Arab, který má sídlo v Londýně. Pět místních nočních klubů majitelé raději zavřeli po sérii výhrůžek.

Podle vládního plánu mají policisté v noci hlídat obchody, které mají licenci na prodej alkoholu, což už v některých bagdádských čtvrtích dělají. K iniciativě vláda přistoupila poté, co si několik obchodníků stěžovalo a po vládě žádalo kompenzace za škody.

O sérii nových útoků na obchody, které vlastní zejména křesťané či jezídové, informovala ve středu i agentura AFP. Podle ní už řadu let některé radikální islamistické skupiny nechávají tyto obchody fungovat jen po zaplacení výpalného.

„Žiji v neustálém strachu. Každou minutu myslím na to, že může přijít exploze, která všechno zničí,“ citovala AFP majitele bagdádského obchodu s potravinami umístěného poblíž obchodu s alkoholem.

André, jemuž před několika týdny zapálili obchod dva muži na motorce, řekl, že tito radikální islamisté chtějí vyhnat z Iráku všechny křesťany. Mnozí křesťané ze země odešli po roce 2003, kdy invaze vedená Spojenými státy svrhla diktátora Saddáma Husajna. 

USA v Iráku zaútočily na proíránské milice, je to odveta za padlé vojáky

V zemi poté vypuklo sektářské násilí, které přispělo i k nárůstu moci teroristické organizace Islámský stát (IS) prosazující radikální linii sunnitského islámu.

Některé ze skupin, které v Bagdádu útočí na obchody s alkoholem a další podniky, například masážní salony či diskotéky, jsou napojené na íránské milice. Jedna z nich už pohrozila také samotné irácké policii.

„Žádáme je, aby se drželi dál od těchto zkorumpovaných obchodů, které nepřestanou být naším cílem, dokud bagdádskou půdu nezbavíme nečistoty,“ citoval server The New Arab jednu takovou skupinu, která si říká v překladu Lidé ctnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video