Americký stíhací letoun F16 na základně Ajn al-Asad západně od hlavního města...

Americký stíhací letoun F16 na základně Ajn al-Asad západně od hlavního města Bagdád | foto: Profimedia.cz

USA v Iráku zaútočily na proíránské milice, je to odveta za padlé vojáky

  • 48
Americké ministerstvo obrany v pátek potvrdilo, že Spojené státy v Iráku podnikly nálety na pět zařízení proíránské šíitské milice. Útok byl podle sdělení Pentagonu odvetou za středeční raketovou palbu na základnu severně od Bagdádu, při níž přišli o život dva američtí a jeden britský voják.

Pentagon v prohlášení uvedl, že USA podnikly přesný úder na sklady zbraní milice Katáib Hizballáh v Iráku. Americké údery byly podle prohlášení „obranné, úměrné a přímou reakcí na hrozbu, kterou představují proíránské šíitské milice“. 

Americká armáda nevydala žádný odhad počtu možných obětí svých náletů. Irácká armáda uvedla, že americké nálety zasáhly čtyři cíle v Iráku.

Americký ministr obrany Mark Esper v prohlášení oznámil, že Spojené státy jsou připraveny opět zakročit, pokud to bude nutné. „Podnikneme jakékoliv kroky, které budou potřebné k ochraně našich vojáků v Iráku a v regionu,“ napsal.

Dříve ve čtvrtek Pentagon polovojenskou skupinu Katáib Hizballáh obvinil ze středečního útoku na základnu Tádží, při kterém byli tři vojáci zabiti a dalších čtrnáct jich bylo zraněno. 

Podle agentury Reuters ale nic nenasvědčovalo tomu, že se nejnovější americké nálety podobaly lednovému americkému útoku, při němž byl u letiště v Bagdádu usmrcen vlivný íránský generál Kásem Solejmání

Proíránské milice stále chtějí odvetu

Středeční útok na základnu s americkými vojáky nicméně podle Reuters připadal na den Solejmáního nedožitých 63. narozenin, což naznačuje, že proíránské milice stále chtějí odvetu.

Situace v Iráku je napjatá od doby, co americká armáda 3. ledna zabila Solejmáního a člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Írán pak 8. ledna vypálil na základny v Iráku, kde působí Američané, množství raket. 

USA až s odstupem přiznaly, že desítky amerických vojáků byly zraněny. Irácký parlament po útoku na Solejmáního hlasoval pro odchod 5200 amerických vojáků ze země. Vláda nicméně dosud rozhodnutí nevymáhala.

Na základny USA v Iráku dopadly balistické střely:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video