Irák se stává turistickým lákadlem

  • 30
Irák zřejmě nemine válka. Do okolí této země směřují tisíce vojáků různých armád světa. Několik států už z Bagdádu odvolalo své diplomaty a doporučilo občanům, aby do Iráku nejezdili. I v této napjaté době se však najdou tací, kteří tam jsou ochotni jet. A ještě za to zaplatí.

Turistický průvodce, který vydalo britské nakladatelství Bradt Travel, zmizelo z pultů během okamžiku.

Téměř polovina čtyřtisícového nákladu skončila v USA. Kopii průvodce si vyžádalo i americké ministerstvo zahraničí.

Nakladatelství nečekaný úspěch překvapil a připravuje dotisk.

Geoff Hann pořádá do Iráku zájezdy. Loni tam byl s pěti skupinami. Zájem o kolébku civilizace podle něj nepřestává stoupat.

Letos jeho společnost pořádá sedm zájezdů. První z nich je plánován na 16. března. Uskuteční se, když nebude válka.

Hann o svých klientech říká: "Mnozí chtějí spatřit dějiny, o nichž se učili ve škole, Sumer a starobylý Ur. Většina klientů ví přesně, proč chtějí do Iráku, a patří mezi ty, kdo si nenechají diktovat, kam mají nebo nemají jezdit."

Společnost pořádala zájezdy do Iráku už v 70. a 80 letech. Kvůli válce v Perském zálivu je musela přerušit. Obnoveny byly v roce 1999. Nyní je Irák, podle Hanna, předurčen k tomu, stát se turistickým hitem.

Britská vláda výlety do Iráku nikomu nedoporučuje. Cestovní kancelář proto upozorňuje klienty, že se na cestu vydávají v rozporu s vládním doporučením, a nemohou tudíž počítat s žádným pojištěním.

Nakladatelství, které vydalo knižní bestseller o Iráku, připravuje další knihu pro poznáníchtivé turisty - průvodce Severní Koreou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video