Irák přijal bez výhrad rezoluci OSN

  • 175
Irák přijal rezoluci OSN o odzbrojení bez výhrad. Bagdád chce přijetím rezoluce zabránit válce s USA, které nebudou tolerovat žádné porušení rezoluce. Šestistránkový dopis s rozhodnutím podepsal irácký ministr zahraničí Nádží Sábrí. Verdikt však musel schválit prezident Saddám Husajn.

"Nejsou v něm žádné otázky ani podmínky," popsal obsah dopisu Muhammad Dúrí, irácký velvyslanec při OSN, který rozhodnutí doručil do kanceláře generálního tajemníka Kofi Annana.

Podle rezoluce, kterou jednomyslně schválila Rada bezpečnosti, musel Irák odsouhlasit podmínky do 15. listopadu. Jinak by se vystavil nebezpečí vážných následků a zřejmě americkému vojenskému úderu. - text rezoluce najdete ZDE

"Má země schválila rezoluci, aby se vyhnula útoku vedenému USA," potvrdil Muhammad Dúrí.

Prezident George Bush oznámil, že USA nebudou Iráku tolerovat žádné porušení rezoluce. "I kdyby si nevybral odzbrojení, my Saddáma Husajna odzbrojíme. To musí být jasné všem," řekl Bush novinářům během zasedání vlády chvíli před vydáním oficiálního stanoviska.

"Už jsme to od Saddáma Husajna slyšeli. Nyní potřebujeme vidět jeho činy. Je to stále na Saddámu Husajnovi," oznámil poté mluvčí Bílého domu Scott McClellan.

Mezi úředníky Bílého domu však panuje kvůli přijetí rezoluce spíš skepse. Důvodem je prohlášení velvyslance Dúrího, že Irák nemá zbraně hromadného ničení. Bagdád musí do 8. prosince předložit zprávu o těchto zbraních.

"Pro Spojené státy však bude obtížné uvěřit iráckému tvrzení," míní Terry Taylor, bývalý člen inspekčního týmu OSN, který musel Irák opustit v roce 1998.

Právě zbrojní inspektoři OSN jsou nyní na řadě. Podle plánu může z New Yorku na Kypr vyrazit první skupina expertů a techniků v čele s Hansem Blixem. Do Bagdádu mají dorazit v pondělí.

"Očekáváme příjezd inspektorů tak, jak oznámili. Dychtíme vidět, jak se zhostí svých úkolů v rámci mezinárodního práva," podotkl Dúrí.

Irák rezoluci číslo 1441 přijal, i když nadále tvrdí, že její obsah je špatný. Irácký parlament v úterý doporučil odmítnutí rezoluce. - více v článku Irácký parlament odmítl rezoluci OSN

"Je to součástí naší politiky chránit naší zemi, náš národ a region před hrozbou války, která je reálná," komentoval Dúrí rozhodnutí.

Kofi Annan je ve Washingtonu na schůzce s americkým prezidentem Georgem Bushem, který opakovaně pohrozil, že pokud Bagdád rezoluci nepřijme a nebude ji plnit, tak na Irák zaútočí. - více v článku Bush už podepsal plány k útoku

Po oznámení přijetí rezoluce se propadla cena ropy Brent na nejnižší úroveň za posledních osm měsíců. Podrobnosti ZDE


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video