Volební komisaři oznamuje výsledky referenda. Ústava prošla navzdory odporu sunnitů.

Volební komisaři oznamuje výsledky referenda. Ústava prošla navzdory odporu sunnitů. | foto: Ali Jásim, Reuters

Iráčané schválili ústavu, pro hlasovalo 78 procent lidí

  • 197
Iráčané v referendu schválili návrh nové ústavy. Pro dokument hlasovalo 78 procent obyvatel. Zemi v prosinci čekají parlamentní volby. S dokumentem nesouhlasili sunnitští muslimové, kteří ho považují za americký.

Lidé rozhodovali v celkem 18 provinciích. Pro neschválení konstituce stačilo odmítnutí tří z nich. V pondělí bylo zřejmé, že proti jsou dvě, a Iráčané s napětím očekávali, jak dopadne hlasování v převážně sunnitském regionu Ninive. - více zde

Výsledky ukázaly, že proti ústavě tam bylo pouhých 55 procent lidí. Aby se Ninive stala třetí provincií, která konstituci zamítla, musely by se proti ní vyslovit dvě třetiny tamních voličů.

Celostátně hlasovalo v referendu z 15. října 78 procent voličů pro a 21 procent proti, oznámili představitelé nezávislé volební komise na tiskové konferenci v Bagdádu. Hlasování se zúčastnilo 63 procent Iráčanů, dodali. Zapojili se tedy zřejmě i sunnité, kteří jsou známi svým neloajálním přístupem k irácké vládě.

Ústavu téměř jednoznačně odmítla domovská provincie rebelů Anbár a Salláhadín, odkud pochází Saddám Husajn. V první z nich řeklo NE 96 procent voličů, v druhé 81 procent.

Patnáctého prosince si tedy Iráčané budou moci zvolit na čtyři roky členy parlamentu, kteří budou mít veškerá ústavní práva. Pokud by ústava neprošla, parlament by měl do doby, než by se hlasovalo o novém návrhu ústavy, pouze dočasné pravomoci.

Přijetí ústavy je klíčovým krokem iráckého přechodu k demokracii po dvou desetiletích vlády režimu Saddáma Husajna. Ten byl svržen před dvěma lety při invazi vedené Spojenými státy.

Washington si od schválení ústavy slibuje, že Irák bude nyní schopný vytvořit legitimní vládu, zvládnout násilí sužující zemi, a umožnit tak odsun 150 tisíc amerických vojáků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video