Žena drží kojence v suterénu nemocnice v Kyjevě, kam museli zdravotníci děti...

Žena drží kojence v suterénu nemocnice v Kyjevě, kam museli zdravotníci děti přesunout kvůli ruskému ostřelování. (28. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Děti s válkou v genech. Ukrajinky rodí v krytech uprostřed ostřelování

  • 5
V krytech, stanicích metra i sklepích ukrajinských měst dál pokračuje život, zatímco nad zemí se ozývají exploze způsobené neutuchajícím ruským bombardováním. Někteří jsou přilepení k telefonům, další v náručí tisknou své blízké či domácí mazlíčky. A na svět tu také přicházejí děti. „Válku už mají ve svém genetickém kódu. Nikdy nezapomenou,“ napsal ministr zdravotnictví.

K dětem, které se od vypuknutí invaze narodily v krytech, patří i malá Mia, jež přišla na svět v jednom z bunkrů ukrajinské metropole. Snímek novorozence zabaleného v přikrývkách, za kterým jsou vidět další lidé, sdílela v pátek na Twitteru bývalá ukrajinská poslankyně Hanna Hopková.

„Mia se narodila v krytu ve stresujícím prostředí. I přes náročnou zkušenost je ale její matka šťastná. Bráníme lidstvo a humanitu,“ citoval Hopkovou list The Guardian.

Děti kromě stanic metra, bunkrů z dob SSSR či podzemních parkovišť přicházejí na svět také v suterénech ukrajinských nemocnic, kam zdravotníci museli pacienty přesunout kvůli ostřelování. 

„Jako bombardování Londýna nacisty“

Provizorní porodní sál vznikl narychlo i ve sklepních prostorech nemocnice ve městě Starobilsk v Luhanské oblasti, jež se nachází na vládou kontrolovaném území, na nějž Rusové zaútočili krátce po zahájení invaze.

„Ráno ostřelování obytné čtvrti vedle nemocnice, později silná palba a zranění v čekárnách. Mezitím se ze sklepa, z podmínek vzdáleným těm, které si nový život zaslouží, ozval pláč novorozence. Vítej, chlapče,“ napsala v sobotu starobilská nemocnice na Facebooku.

Ukrajinská poslankyně Anastasia Radinová na Twitteru přirovnala scény z krytů k bombardování Londýna německou třetí říší za druhé světové války. „Ukrajinské matky nyní během náletů rodí v krytech a stanicích metra. Blitz z roku 1940 se opakuje na Ukrajině v roce 2022.“

Svět rovněž obletělo video novorozenců z neonatologického oddělení v dětské nemocnici v Dnipru, které museli zaměstnanci nemocnice v sobotu urychleně převézt z jednotky intenzivní péče do sklepa budovy. „Taková je naše realita,“ vzkázal poté šéf oddělení Denis Surkov.

„Tato budova má část z 30. let minulého století a suterén sloužil jako protiletecký kryt už za druhé světové války,“ komentovala situaci Victoria Ostrometská, zástupkyně ředitele nemocnice. 

Fotografie dětí narozených v podzemí sdílel také ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Liaško, který nemluvňata označil za „tváře války“.

„Včera se v Chersonu při ostřelování narodili dva chlapci. Dva nové životy, které už mají válku ve svém genetickém kódu. My a oni nikdy nezapomeneme a nikdy neodpustíme,“ napsal v pátek na Facebooku.

„Jsou symbolem ukrajinské odolnosti. Navzdory ostřelování a výbuchům jde život dál. Rodí se nám děti a nikdo nás nemůže porazit,“ vzkázal s tím, že ukrajinští lékaři a zdravotníci odvádějí navzdory válce skvělou práci.

„Jste stejně skvělí jako armáda, záchranáři, hasiči a další složky. Všichni pracují a poskytují zdravotní péči. Všichni se statečně dívají do očí nepřítele. Náš zdravotní systém funguje dál, ministerstvo zdravotnictví dělá vše pro to, aby se do nemocnic dostalo vše potřebné,“ dodal Liaško.

Na děti narozené v krytech a hrdinství jejich matek pak upozornila také ukrajinská první dáma Olena Zelenská. „Toto dítě se narodilo v Kyjevě v krytu. Mělo se to stát za úplně jiných okolností, pod mírovou oblohou. Tu by děti měly po narození vidět,“ napsala na Instagramu.

„Bojujeme. A děti, které se narodily v krytech, budou žít v míru v zemi, která se ubránila,“ dodala manželka prezidenta Volodymyra Zelenského.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video