Internet 2000: Provideři se zatím na dělení výnosů nedohodli

- Poskytovatelé připojení k Internetu se ani na úterním jednání nedohodli se zástupci SPT Telecom na výši podílu na výnosech z připravované služby Internet 2000, která umožní levné telefonní připojení na web v příštím roce. Naopak ke konsensu již došlo u technických podmínek provozu služby. Agentuře ČTK to shodně potvrdili zástupci Telecomu i providerů.
Zatímco Telecom navrhuje providerům podíl z výnosů z hovorného ve výši tří až 15 procent podle objemu telefonních provozu, poskytovatelé Internetu požadují podíl vyšší.

"Naše protinávrhy bych zatím nerad prozrazoval, ale rozhodně se nepohybují na dramaticky vyšší úrovni," uvedl předseda výkonného výboru sdružení poskytovatelů internetových služeb NIX Boris Bělousov. Podle jeho slov určitý příjem z telefonního provozu nebude znamenat, že by poskytovatelé nabízeli připojení k Internetu zdarma, ale určité zkvalitnění služeb.

Technické řešení služby v příštím roce umožní například přístup na Internet na celém území ČR přes jednotné číslo poskytovatele. Od roku 2000 by měl být rovněž zrušen sestavovací poplatek 2,60 Kč, který Telecom účtoval za každé připojení k síti.

Bělousov doplnil, že jednání spějí ke společné dohodě. "Nevidím důvod proč bychom se nedohodli, ze strany providerů bude maximální snaha, aby služba začala fungovat co nejdříve," dodal.

Podle vedoucího projektu Internet 2000 v Telecomu Petra Slováčka je firma připravena službu nabízet od začátku příštího roku. Připustil, že její zavádění všem providerům bude jeden až dva měsíce trvat. Další jednání by se mělo uskutečnit do 14 dnů. Zároveň by mělo proběhnout první kolo jednání na ČTÚ, který uděluje výjimky na přístupová telefonní čísla.

Tarif Internet 99, na který Internet 2000 navazuje, Telecom zavedl na začátku letošního roku pro levnější telefonický přístup na web přes zvláštní telefonní čísla. Firma již dříve avizovala, že oproti letošnímu roku nedojde k žádné změně cen služby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video