Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Indové v JAR: dříve tmaví, teď zase moc světlí

  11:25
Je krátce před polednem a mladý černoch si chce v kiosku dát hamburger. Indická pokladní odmítá: "Za chvíli začne modlitební přestávka, od dvanácti do dvou máme zavřeno," vysvětluje s tím, že její muslimský šéf důsledně dbá na tradice. Mladík se nepře, na indická specifika jsou tady v jihoafrickém Durbanu zvyklí.

Gándhího ulice v jihoafrickém Durbanu | foto: Profimedia.cz

Právě ve státě Kwazulu-Natal, jehož je Durban hlavním obchodním centrem, se soustředí téměř dvoumilionová menšina potomků přistěhovalců z Indického poloostrova. Britové je sem dováželi jako výkonnou pracovní sílu na plantáže s cukrovou třtinou. Jejich přísun ve velkém skončil až před první světovou válkou.

"Podívejte, jak zbídačeně tehdy vypadali a jak se nám daří dnes. Máme své obchody, studujeme na univerzitách, vedeme podniky,“ ukazuje fotografie ze své historické knihy šestasedmdesátiletý Rugbeer Kallideen.

"První generace dávaly vydělané peníze do vzdělání svých dětí. I přes diskriminaci od bílých se tady Indům podařilo prosadit,“ chválí předky muž, který řídí Jihoafrickou hinduistickou organizaci.

Jihoafričan Gándhí
V segregované zemi to neměli jednoduché. Nesměli například chodit po chodníku nebo jim úřady neuznávaly svatby uskutečněné podle hinduistických obřadů. Zápas za jejich rovnoprávnost tu po dvacet let mírovou cestou vedl Mahátma Gándhí. Zde vyzkoušené metody nenásilných protestů pak uplatňoval i ve své indické domovině, kterou v roce 1947 dovedl k nezávislosti.

"Bohužel Jihoafričané o něm málo vědí. Přitom právě Gándhí byl pro Mandelu vzorem při boji s apartheidem,“ stěžuje si jeho oddaný příznivec Kallideen. Proto se aktivně zasazuje o udržování všech míst, která jsou se životem indického lídra na jižním cípu afrického světadílu mezi lety 1893 a 1914 spojena.

Gándhí bohužel pro africké Indy odjel příliš brzy. Jejich diskriminace trvala až do roku 1994, kdy se v JAR uskutečnily první demokratické všerasové volby.

Bělošský režim však toto etnikum využíval jako nárazník při svých sporech s mnohem početnějším černošským obyvatelstvem. Indové sice neměli stejná práva jako běloši, ale ve srovnání s černochy stáli právně výš. To a uzavřenost jejich komunity jim získaly kolektivní pověst kolaborantů s apartheidem.

"Nic se nezměnilo. Vždycky jsme byli uprostřed mezi bělochy a černochy. Akorát se prohodila vládnoucí rasa. Dříve jsme pro ni byli moc tmaví, teď jsme zas moc světlí,“ stěžuje si zhruba padesátiletá obchodnice s africkým kýčem, která kvůli svým protivládním názorům nechce být jmenována.

"Černoši nás nemají rádi, protože jsme bohatší než oni. Ale my jsme se na svůj majetek nadřeli. A vláda nedělá nic, aby nás ochránila před lupiči. Brzy tady bude druhé Zimbabwe, ze kterého vyženou všechny, kteří nejsou černí,“ pokračuje v litanii žena, která už si šetří peníze pro případ emigrace.

Kallideen je k budoucnosti soužití různobarevných etnik v zemi optimističtější. "V JAR platí pozitivní diskriminace, která se stejně vztahuje na černochy i na Indy. Když ale o stejné místo mají zájem Ind a černoch, většinou vezmou toho druhého,“ přiznává problémy.

Indickou kulturu má zachránit Bollywood
Na druhou stranu pád apartheidu umožnil návrat pěti hlavních indických jazyků do škol. "S vnukem už se musím bavit anglicky, moji mateřštinu vůbec neumí,“ říká obchodnice s kořením Longie Reddyová. "Když se ale nyní ve škole najde dost zájemců, může si třeba hindštinu nebo tamilštinu zapsat,“ dodává.

Někdy by o řeč předků studenti i stáli, ale často chybí adekvátní učitelé. V tom pomocnou ruku podala vláda v Dillí, která JAR po dobu apartheidu neuznávala. Dnes na své náklady posílá do Afriky kantory, stejně tak jako různé zpěváky a tanečníky, kteří mají u Indů vzkřísit jejich jihoasijské kořeny.

Výraznou roli v tom mohou sehrát i rozmáchlé filmy z bollywoodské produkce. Mezi durbanskými Indy jsou tyto spektákly mimořádně oblíbené, i když je musí sledovat s anglickými titulky. Stejně jako vysílání indických satelitních televizí.

V Durbanu je vidět, že si většina Indů na staré tradice příliš nepotrpí. Ve městě sice mají několik prostých hinduistických chrámů, stejně tak nechybí nenápadné mešity pro muslimy - oba druhy svatostánků však po celé dny zejí prázdnotou. Mezi hinduisty, ke kterým patří 65 procent jihoafrických Indů, dokonce během dekád postupně vymizelo kastovní dělení.

Po Durbanu sice jezdí rikšové, ale jsou to černoši a navíc fungují pouze jako rozptýlení pro turisty na kolonádě u skvostných písečných pláží. Typicky indické pytlovité kalhoty nosí jen málokterý muž, některé starší dámy jsou sice ještě zabalené do pestrobarevných sárí, ale jejich vnučky korzují ve zglobalizované módě elastických triček s hlubokými dekolty. Výjimkou je pouze období náboženských svátků.

Indové v JAR hledají předky v archivech
Pro starší však Indie zůstává jakousi mytickou pravlastí, kterou po pádu apartheidu opakovaně navštěvují, v archivech hledají, odkud přesně pocházeli jejich dědové. Takovým nadšencem je i Kallideen, kterému se po třech marných pokusech konečně povedlo vystopovat rodnou vesnici svého otce v zapadlém koutě státu Uttarpradéš.

Na otázku, zda se cítí být více Afričanem, nebo Indem, odpovídá Kallideen lstivě: "Jsem prostě africký Ind.“ Po odmlce však dodává: "Při kriketovém zápasu ovšem fandím Indii.“

Zhruba třicetiletý svářeč původem z Gudžarátu však na stejnou otázku reaguje úplně opačně: "Co je mi do Indie? Jsem občan Jihoafrické republiky a jediné, co nás tady všechny musí zajímat, je pozvednutí této země, aby byla stejně úspěšná jako USA.“

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...